Om utbildningen
Familjebehandling med KBT vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper och effektiva KBT-verktyg i ditt arbete med barn, unga och familjer inom skola, behandling, omsorg, psykiatri, barnpsykiatri, socialtjänst, HVB-hem eller i annan verksamhet där du kommer i kontakt med familjer. KBT är en väl beprövad metod för att hjälpa människor som på olika sätt mår dåligt, har beteende- eller kommunikationsproblem. Man arbetar på tre nivåer; tankar, känslor och beteenden. Att hjälpa familjer är komplicerat och kräver anpassade tekniker och verktyg som vi går igenom under utbildningen.
Innehåll
Utbildningen ger en bred orientering avseende familjebehandling med KBT. Huvudfokus för innehållet ligger på utrednings- och behandlingsinsatser som syftar till att hjälpa såväl den enskilde som familjen som helhet.
Utbildningen innehåller bland annat:
- tillämpad beteendeanalys
- inlärningspsykologiska grunder
- övning av samtalsredskap
- strukturerade KBT-utredningar
- konflikthantering samt hur man hanterar aggressivt utagerande
- hur familjen påverkas av risk-/missbruk och psykisk ohälsa
- genomgång kring förebyggande insatser avseende kriminella beteendemönster
- KBT-behandlingsverktyg för hela eller delar av familjen
- arbete med hemmasittarbeteenden
- återfallsprevention och uppföljning.
Målgrupp
Utbildningen lämpar sig för dig som i ditt arbete möter barn, unga och familjer inom behandlande arbete, elevhälsa, omsorg, barnpsykiatri, socialtjänst, HVB-hem eller annan verksamhet.
Upplägg
Utbildningen bedrivs genom digital undervisning där teoretisk undervisning varvas med praktisk övning, case och diskussioner. Du kan sitta var du vill och följa utbildningen med en dator eller surfplatta och internetuppkoppling. Lektionerna spelas också in så att du kan ta igen det du eventuellt missar, men vi rekommenderar att du är med live eftersom du då kan vara aktiv på ett helt annat sätt. Utbildningen består av totalt åtta dagar uppdelat i fyra block med två sammanhängande dagar.
Huvudfokus för innehållet är utrednings- och behandlingsinsatser för att hjälpa såväl den enskilde som familjen som helhet. Du lär dig bland annat kartlägga, utreda och behandla olika problem som kan uppstå i familjer. Praktiska övningar ges i de verktyg som är nödvändiga för att komma framåt i utredning och behandling.
Utbildningen är utformad i fyra block á två dagar:
- Block 1: grundläggande inlärningsteori och tillämpad beteendeanalys
- Block 2: grunder, utredning och samtal
- Block 3: åtgärder, behandling och anpassade insatser
- Block 4: återfallsprevention och uppföljning, avslutning
Examination/kunskapskontroller
Mellan varje block får du egna fall att arbete med. Vi inleder varje block med att gå igenom fallen och du förväntas då vara aktiv och redovisa dina slutsatser. Kunskaperna kontrolleras också genom att frågor delas ut inför utbildningens avslutning. Svaret på dessa frågor ska sedan redovisas. Du ska också redovisa en egen seriell beteendeanalys rörande problem i en familj. När alla delar är godkända tilldelas du ett digitalt kursintyg.
Lärare
Kursledare för utbildningen är Johan Waara, leg. psykolog, universitetslektor som har utbildat och handlett våra studenter sedan 2004. Johan arbetar också vid Uppsala universitet på flera olika utbildningar med särskilt fokus på kommunikation.
DATUM
Block 1
8 – 9 april 2025
Block 2
23 – 24 april 2025
Block 3
20 – 21 maj 2025
Block 4
10 – 11 juni 2025
Tid: 9.30 – 15.00
Plats: På distans via Zoom
Utbildningskostnad
- 15 900 kr inkl. moms
- Litteraturkostnad tillkommer, ca 850 kr
- Fakturering sker vid kursstart
Avbokningsregler
Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften i sin helhet. Som avbokningsdag räknas det datum vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.
Räntefri avbetalning i upp till 24 månader
Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.
Individuell avbetalningsplan
Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.
Inspiration
START
Distans: 8 april 2025
INFOMÖTE
Se ett inspelat infomöte (från 7/2-2024) →
ANMÄL DIG SENAST
Anmälan är öppen så länge det finns platser kvar. Anmäl dig och säkra din plats.
LÄNGD
8 dagar
KOSTNAD
15 900 kr inkl. moms