Socialpedagog

Yh

Socialpedagog2025-03-19T14:52:03+01:00

Studera till Socialpedagog på Sverigehälsan

Är du intresserade av jobb inom socialt förändringsarbete med barn, unga eller vuxna?

Med vår yrkeshögskoleutbildning till socialpedagog blir du attraktiv på arbetsmarknaden. Vi samarbetar med ett stort antal arbetsgivare och tillsammans förbereder vi dig för att få anställning och att arbeta som socialpedagog inom många olika områden.

Utbildningen ger dig kompetens för socialpedagogiskt arbete med barn, ungdomar och vuxna och du kan arbeta både i förebyggande och behandlande verksamheter. Din arbetsmarknad finns exempelvis som behandlingspedagog inom HVB och Statens institutionsstyrelse, socialpedagog inom grund- och gymnasieskola eller som boendestödjare/handledare inom socialpsykiatrin.

Två år på heltid – en fjärdedel LIA

Utbildningen sker under två år på heltid, och leder till en yrkeshögskoleexamen om 400 YH-poäng. Drygt en fjärdedel av utbildningen består av praktik i form av LIA, lärande i arbete, på en relevant arbetsplats. Utbildningen är kostnadsfri och som yrkeshögskoleutbildning berättigar den till studiemedel från CSN.

Upplägg

Malmö

  • Fyra terminer
  • 100% studietakt (heltid)
  • 400 YH-poäng (1 vecka motsvarar 5 Yh-poäng)
  • Undervisning på plats på skolan 3-4 dagar i veckan

Halmstad/Båstad

  • Fyra terminer
  • 100% studietakt (heltid)
  • 400 YH-poäng (1 vecka motsvarar 5 Yh-poäng)
  • Undervisning på plats på skolan 3-4 dagar i veckan*

* Fem utbildningsplatser (av sammanlagt 35) är knutna till Båstad. Antagna till Båstadplatserna kommer att ges möjlighet att bedriva tillämpliga delar av utbildningen i Båstad.

Distans (Stockholm)

  • Fyra terminer
  • 100% studietakt (heltid)
  • 400 YH-poäng (1 vecka motsvarar 5 Yh-poäng)
  • Undervisning på distans med sammanlagt 10-12 träffar på plats i Stockholm, ungefär 3 träffar per termin där varje träff omfattar 2-3 dagar.

Mellan platsträffarna sker undervisningsmoment online kombinerat med täta uppgifter i grupp eller individuellt, kopplade till kurslitteratur och annat kursmaterial. För att hinna med kurstempot förväntas man alltså kunna ägna sig åt studierna på heltid.

De kunskapsprövande momenten på de olika kurserna i utbildningen kommer inbegriper salstentamen som kommer att ske på plats i samband med träffarna i Stockholm. Till detta kommer ytterligare kunskapsprövande moment i kurserna i form av bl a inlämningar enskilt eller i grupp, redovisningar enskilt eller i grupp, och seminarier.

Vad är YH-flex?

YH-flex är ett utbildningsupplägg som ska underlätta för den som redan har gedigen utbildnings- och arbetslivserfarenhet inom området.

Förutsatt att man kan validera en hel del av socialpedagogutbildningen kan det då vara möjligt att få ett mer individuellt upplägg. I annat fall följer man det bestämda studieupplägget för någon av våra tre ordinarie utbildningar: Stockholm (distans), Malmö (bunden), eller Halmstad/Båstad (bunden).

Vem kan söka YH-flex?

Liksom på den ordinarie utbildningen till socialpedagog är det grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier som gäller, och även urvalet sker efter samma principer, genom särskilt prov.

Det är dock viktigt att veta att YH-flex först och främst riktar sig till den som redan har gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet inom området, och genom detta har möjlighet att kunna validera stora delar av utbildningen. Ett riktmärke är att man ska kunna tillgodoräkna sig minst hälften av socialpedagogutbildningen för att kunna utnyttja fördelarna med YH-flex.

Kan jag bli klar snabbare med YH-flex?

En förutsättning för att kunna bli klar snabbare än 2 år är att man kan tillgodoräkna sig en hel del av utbildningen genom tidigare studier och arbetslivserfarenhet. I så fall finns ganska stora möjligheter att pussla ihop en individuell studieplan.

Är man antagen till YH-flex men inte kan validera speciellt mycket följer man upplägget för någon av våra ordinarie socialpedagogutbildningar. Detta sker då antingen på distans med träffar på plats i Stockholm, eller i bunden form i Malmö eller i Halmstad/Båstad. I detta fall ska man hinna med utbildningens alla 400 YH-poäng vilket kräver heltidsstudier i 2 år.

Kan jag studera med lägre studietakt än heltid med YH-flex?

För att kunna minska studietakten (för att exempelvis kunna kombinera studierna med arbete) krävs att du kan validera en stor del av utbildningen.

Hur ser upplägget för YH-flex ut?

Upplägget för YH-flex kommer att skilja sig åt beroende på hur stor del av utbildningen man kan validera:

  • Är det endast en liten del av utbildningen man kan validera följer man upplägget för någon av våra ordinarie utbildningar (distans med träffar på plats i Stockholm, eller i bunden form i Malmö eller i Halmstad/Båstad).
  • Detsamma gäller om man i en viss kurs bara kan tillgodoräkna sig en mindre del av kursen – då följer man det ordinarie upplägget för den kursen.
  • Kan man tillgodoräkna sig nästan allt av en viss kurs men inte hela finns det möjligheter att få ett individuellt upplägg för de resterande mindre delar av kursen som man behöver komplettera med.
  • Kan man tillgodoräkna sig stora delar av utbildningen finns det möjlighet att förkorta utbildningen så att man blir klar snabbare än 2 år, alternativt att minska studietakten så att man inte läser på heltid.
Hur går ansökan till?

Börja med att gå igenom dokumentet “Socialpedagog (400 Yh-poäng) – Innehåll och lärandemål” och kontrollera de krav på kunskaper, färdigheter och kompetenser som finns angivna kurs för kurs. Då får du en bild av vad det krävs att du ska kunna visa och styrka för att kunna validera delar av utbildningen. Du hittar dokumentet här →

I ansökan laddar du endast upp de dokument som behövs för att kunna styrka behörigheten, det vill säga dokument som styrker gymnasieexamen eller motsvarande. Länk till ansökan finns på vår webbplats →

Vad händer efter ansökan?
  • Behöriga sökande blir inbjudna till urvalsprovet som vi har till våra socialpedagogutbildningar (april).
  • Den som blir antagen till YH-flex (juni) får först göra en självvärdering utifrån en mall, där den antagna förtecknar sina tidigare erfarenheter och sedan kurs för kurs bedömer möjligheten till tillgodoräknande utifrån sina kunskaper, färdigheter och kompetenser (juni-juli).
  • Denna självbedömning tillsammans med dokument som styrker kompetenserna är sedan underlag för den bedömning som Sverigehälsan gör i dialog med den antagna (augusti).
  • Utifrån utfallet av valideringsprocessen – det vill säga vilka kurser/del av kurser som kan valideras – upprättas en studieplan för de återstående kurserna (slutet av augusti) innan utbildningen startar i september.
Vad är skillnaden mellan YH-flex och den ordinarie distansutbildningen till socialpedagog?

YH-flex betyder inte automatiskt att man kan bli klar snabbare än den ordinarie utbildningen eller att man kan studera mindre än heltid. På 2 år ska man godkännas på 400 yrkeshögskolepoäng antingen genom validering eller genom att man läser kurserna.

Ju mer man kan validera, desto större är chanserna att kunna få ett mer individualiserat upplägg. Ju mindre man kan validera, desto mer av utbildningen läser man precis som enligt ordinarie gång, det vill säga heltidsstudier i 2 år enligt upplägget för den ordinarie socialpedagogutbildningen på distans med bas i Stockholm.

För att kunna förkorta utbildningen, eller för att läsa med minskad studietakt, krävs alltså att man kan validera stora delar av utbildningen.

Innehåll

Utbildningen till socialpedagog omfattar 400 Yh-poäng (två år heltid), fördelat på 10 kurser.

Kurserna

Kursen ger en introduktion till det socialpedagogiska arbetet, dess historik och utveckling. Den ger en förståelse för hur traditioner påverkar dagens olika perspektiv inom socialpedagogiskt arbete.

Kursen innefattar också introduktion om socialpedagogikens bredd och yrkets olika grundläggande perspektiv, dess grundläggande värderingar och yrkesetik. Kursen avhandlar författningar och andra styrdokument som reglerar det socialpedagogiska arbetets förutsättningar och utförande.

Kursen har fokus på hur samhället, sociologi, psykologi och socialpsykologiska teorier, begrepp och praxis är av betydelse för hur människor och grupper påverkar och påverkas av sociala strukturer och samhällsstrukturer. Vägen in i en normbrytande eller kriminell livsstil tas upp.

Vidare främjar kursdeltagandet de studerandes insikter i socialpolitiska och systemteoretiska perspektiv. I kursen avhandlas sociologiska, psykologiska och socialpsykologiska perspektiv som relaterar till socialpedagogiskt arbete samt vikten av delaktighet och medskapande i förändringsprocesser för att främja förändringsbenägenhet och positivt utfall.

Särskilt görs betoning på interrelationella perspektiv och sociala system i samhället som är av betydelse för människors socialisation, identitetsutveckling, grupputveckling och handlingsperspektiv.

Under första LIA- kursen prövar den studerande teoretiska kunskaper i praktisk kontext och återför erfarenheter till en utvecklande dialog om praktik och teori. I denna första LIA -kurs ligger fokus på det socialpedagogiska arbetets grundläggande faktorer och metoder.

Den studerande ges möjlighet att reflektera över dokumenterade erfarenheter på LIA-arbetsplatsen och relatera dem till genomförda kursers kunskapsstoff.

Kursen ska främja lärande om socialpedagogikens centrala förklaringsmodeller och teorier samt samband med olika näraliggande discipliner. Deltagande i kursen skall träna förmågan att skapa en bred socialpedagogisk yrkesprofessionalitet. Vidare att utveckla kunskaper om socialpedagogikens samhälleliga, institutionella, relationella och individuella perspektiv.

Det innebär att kursen omfattar relativt breda socialpedagogiska arbetsfält ur individ, grupp och samhällsperspektiv. Den studerande skapar kunskap om och färdigheter i olika socialpedagogiska förhållningssätt och metoder. Socialpedagogikens pedagogiska perspektiv betonas.

Metoder med etablerad evidens berörs i kursen men också behovet av att, i arbetet, utveckla praxisteori och samskapande av förhållningssätt och interaktionsstrategier i realtid. Inte minst i relation till etablering av arbets och behandlingsallianser med människor i det socialpedagogiska arbetets målgrupper. Den studerande får möjlighet att fördjupa sig i det regelverk som tillämpas inom området.

Kursen omfattar främst psykiska besvär, psykiska sjukdomstillstånd och psykiska syndrom samt samsjuklighet, men även neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och hur dessa tillstånd påverkar människors vardag.

I kursen utvecklas kunskap om vikten av evidensbaserad praktik som rör bemötande av och insatser för människor med behov av omvårdnad, stöd och behandling utifrån psykisk ohälsa. Bemötande och samordnad vårdplanering vid samsjuklighet.

Vidare tar kursen upp samvariationer mellan normbrytande beteende, psykisk ohälsa och missbruk. Den studerande lär sig hur socialpedagogiska insatser riktade till människor med psykisk ohälsa kan utformas.

Kursen tar upp social och psykisk problematik hos människor med beroende och om beroendeproblematiken i sig. Fokus ligger på substansbruk.

Kursen ger den studerande en möjlighet att fördjupa sin kunskap om olika förekommande metoder i stöd och behandling av människor med beroende. Trots fokus på substansberoende tar kursen även upp andra typer av beroende liksom olika behandlingsalternativ relaterat till typ av beroende. Samband mellan beroende och psykisk ohälsa uppmärksammas liksom samvariation med olika typer av beroende.

De studerande orienteras i komplexiteten i förebyggande arbete och vård och behandling riktad till människor med beroende och behovet av multifunktionellt behandlingsarbete. Barn , familj och nätverksperspektivet ingår också i kursen och hur anhöriga påverkas vid missbruk hos närstående.

I denna kurs görs en särskild betoning på barn och unga ur olika perspektiv i de socialpedagogiska arbetsfälten. Kursen tar upp ett, i bred bemärkelse, främjandeperspektiv av barn och ungas förutsättningar till en prosocial utveckling.

Betoning görs på arbete med barn och unga som blivit aktuella för samhällsingripande, bland annat med placering i heldygnsvård som HVB, särskilda ungdomshem, olika former av familjehemsvård och mellanvårdsinsatser i barnens och de ungas uppväxtmiljöer.

Kursen innefattar också socialpedagogiskt mobiliserande, främjande och förebyggande arbete med barn och unga och hur tillämpligt regelverk styr socialpedagogiskt arbete med barn och unga.

Kursen tar upp migrationsrelaterat och interkulturellt socialpedagogiskt arbete. Kunskaper som berör människors migrationsrelaterade dilemman i pre migration, flykt och post-migration står i fokus. Bemötande av människor i kris utgör en viktig del av kunskapsstoffet.

Vidare främjas lärande om hjälpande arbete för personer som utvecklat migrationsrelaterade stressbeteenden och om att identifiera tidiga tecken på psykisk ohälsa och kunskap om tillgängliga stödinsatser. I kursen orienteras de studerande om samhällets strukturer för integrationsarbete allmänt och stödinsatser i synnerhet. Behov av att uppmärksamma samskapande relationer i interkulturella perspektiv tas upp.

I den andra LIA-kursen ska den studerande ges möjlighet att fördjupa sig inom valt arbetsfält. Den studerande ska, med handledning och med ökad självständighet, ges möjlighet att utveckla sin förmåga att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera arbetet.

Vidare utvecklas den studerandes förmåga att arbeta med de målgrupper, värdegrund och verksamhetsfält som finns på LIA-platsen samt sin förmåga att samverka med vårdkedjans olika professioner.

LIA 2 ger även den studerande möjligheten att generalisera sina reflekterade erfarenheter mot hela det socialpedagogiska fältet. LIA 2 tar även upp kvalitet i arbete och handlingsteoretiska perspektiv i relation till konkreta insatser.

Kursen behandlar socialpedagogiskt arbete ur ett vetenskapligt perspektiv. Den studerande ska utveckla sin förmåga att ta del av och kritiskt granska vetenskaplig och annan kunskapsinriktad publicering inom området. Den studerande ska omsätta sina praktiska och teoretiska erfarenheter till ett vetenskapligt perspektiv i ett examensarbete.

Läs mer om innehåll och lärandemål för de olika kurserna.

Behörighet & urval

För att vara behörig till utbildningen krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan*, det vill säga gymnasieexamen eller motsvarande.

Behörig att antas till utbildningen är du som fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande inom gymnasial vuxenutbildning.

Behörigheten kan också bestå av att man genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

*Grundläggande behörighet innebär att något av följande stämmer in på dig:

du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
du har genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Reell kompetens

Det är också möjligt att bli bedömd som behörig på andra grunder, men vi ska då kunna bedöma att du har möjlighet att tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för.

Att tillgodogöra sig utbildningen handlar om att kunna klara av heltidsstudier i två års tid och på eftergymnasial nivå, och det krävs alltså att man har underlag nog för att stödja att man har vad som krävs för detta.

Med andra ord: För att bli antagen krävs det att man har förutsättningar att klara av studierna på den här nivån, och att man kan visa det. Det räcker alltså inte att man tycker sig vara motiverad för utbildningen och lämpad för yrket.

Sista ansökningsdag är också sista kompletteringsdag

Behörigheten bedöms utifrån vad som gäller sista ansökningsdag, alltså 4 april. Om du vid detta datum har pågående studier och ännu inte nått formell behörighet, och inte heller har någon tidigare erfarenhet som kan vara relevant i bedömningen hänvisar vi till nästa ansökningsomgång.

Urval

Vid fler sökande än det finns platser görs ett urval efter särskilt prov som syftar till att bedöma och rangordna de sökande efter möjligheterna att tillgodogöra sig utbildningen.
Det särskilda provet är indelat i två steg. Vi tillämpar ett stegvis urval, på så sätt att det endast är de med bäst resultat från steg 1 som går vidare i processen och bjuds in till steg 2.

Steg 1 – provet:

Läsförståelse med mera. Denna del handlar bland annat om att kunna förstå och dra slutsatser av information.

Var? Detta prov görs skriftligen online från dator eller mobil, och tar ca 25 minuter.

När? Provet sker tisdag 15 april. Man kan gå in och göra provet när som helst mellan kl 06.00 och 23.00.

Hur? Alla behöriga sökande kommer att få en personlig länk till provet via e-post när provet öppnar kl 06.00 den 15 april.

Steg 2 – intervjun:

De med bäst resultat från provet i steg 1 går vidare och bjuds in (ca 100 personer för varje utbildningsort). Denna del består både av ett skriftligt kontrollprov som är övervakat (läsförståelse med mera), och en kortare intervju som bland annat handlar om kommunikativ och reflekterande förmåga.

Var?

  • För sökande till Malmöutbildningen sker det skriftliga kontrollprovet och intervjun på plats på Sverigehälsan i Malmö.
  • För sökande till Halmstad/Båstad sker det skriftliga kontrollprovet och intervjun på plats på Sverigehälsan i Halmstad.
  • För sökande till distansutbildningen sker det skriftliga kontrollprovet och intervjun online via ett videosamtal med kameran påslagen.

När? Från slutet av april till slutet av maj. Det kommer att finnas flera olika dagar/tider att välja mellan.

Hur? De som gått vidare från steg 1 kommer i mitten av april att få en inbjudan där man går in och anmäler sig till någon av de dagar/tider som erbjuds.

Om flera personer hamnar på samma plats i rangordningen och konkurrerar om de sista platserna på utbildningen sker lottning. En reservlista upprättas, och reserverna kontaktas i takt med att någon tackar nej till sin erbjudna plats. Alla behöriga sökande kommer att få en plats i reservlistan, men eftersom reservnumret bestäms av det samlade resultatet av urvalsproven så kommer de reserver som samlat mest poäng i de olika delproven att hamna främst i reservlistan.

Lärande i arbete – LIA

LIA innebär att du får utveckla dina yrkesmässiga kunskaper och få erfarenhet direkt ute på en arbetsplats.

Under utbildningen har du två LIA-perioder:

  • LIA 1 är 9 veckor lång och sker i slutet av första terminen.
  • LIA 2 är 13 veckor lång och sker under termin 4, precis i slutet av utbildningen.

Under dina två LIA-perioder är du ute på två olika arbetsplatser och får på så sätt kunskap och erfarenheter som kommer att vara mycket värdefulla i din framtida yrkesroll. Du vidgar också ditt nätverk, vilket du kommer att ha stor nytta av efter utbildningen.

LIA planeras i samråd med företrädare för arbetslivet som också deltar aktivt i planeringen, organiseringen och genomförandet.

Arbetsmarknad

Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från arbetslivet inom relevanta yrkesområden för en socialpedagog. Därav finns en tydlig koppling mellan utbildningens innehåll och de kompetenser som efterfrågas i arbetslivet.

Detta speglar sig också i våra återkommande uppföljningar av hur det gått för de studerande efter examen, där en mycket stor andel har arbete, i hög grad inom relevanta yrkesområden.

Vad arbetar tidigare deltagare med?

När vi senast följde upp de som just tagit examen och arbetar inom området för utbildningen arbetar ungefär en tredjedel som socialpedagoger inom grund- eller gymnasieskola. En fjärdedel jobbar som behandlingspedagoger, behandlingsassistenter eller liknande inom HVB, öppenvård eller inom statens institutionsstyrelse (SiS). Andra yrkesområden är boendestödjare/handledare inom socialpsykiatrin, arbetskonsulent, fältarbetare eller daglig verksamhet inom LSS.

Vanliga frågor

Behörighet och ansökan

Du kan ansöka med reell kompetens om du inte har grundläggande behörighet, det vill säga gymnasieexamen. Vi ska då kunna bedöma att du har förmåga att klara av utbildningen som är på eftergymnasial nivå och på heltid i två år. När du ansöker med reell kompetens ska du alltså först och främst lämna in det som kan visa på tillräcklig studieförmåga.

Har du i princip bara arbetslivserfarenhet så räcker detta sällan – den säger vanligtvis inte så mycket om förmågan att klara en utbildning. Störst möjligheter har du om du kan visa att du tidigare klarat studier på relevant nivå och med tillräcklig omfattning.

Vi ska också kunna bedöma att du har förmåga att utöva yrket som socialpedagog efter avklarad utbildning, och det är främst här som det kan bli relevant att peka på tidigare arbetslivserfarenhet.

Ja, det finns möjlighet att tillgodoräkna sig tidigare studier. Det krävs då att de tidigare studierna ska motsvara det innehåll (kursmålen), den omfattning och den nivå, eftergymnasial nivå, som den aktuella kursen i vår utbildning håller.

Har du relevant arbetslivserfarenhet i tillräcklig omfattning finns det ofta möjlighet att validera någon eller båda praktikkurserna (LIA 1+2). Som regel är det dock svårt att med endast arbetslivserfarenhet validera utbildningens teoretiska kurser.

Nej. Detta eftersom vi brukar ha långt fler antal sökande än det finns platser på utbildningen. Med en sen ansökan skulle du ändå hamna sist i reservlistan och utan reell chans att bli erbjuden plats på utbildningen.

Om det du skickat in inte räcker för att bli bedömd som behörig skickar vi ett meddelande om detta och öppnar din ansökan för komplettering.

Det är sista ansökningsdag, 4 april, som gäller, så når du behörigheten först efter sista ansökningsdag så blir du hänvisad till nästa ansökningsomgång.

Kom dock ihåg att du kan ansöka med reell kompetens och på så sätt kanske kan bli bedömd som behörig även om du exempelvis har pågående komvux- eller folkhögskolestudier. Detta förutsätter att du då har annan erfarenhet som är relevant att väga in i bedömningen.

Antagning

Om du behöver komplettera din ansökan får du ett meddelande om detta via ansökningssystemet, yh-antagning.se. Vanligtvis ska kompletteringen vara gjord senast sista ansökningsdag som är 4 april.

  • Alla behöriga sökande kommer sedan att bli inbjudna till urvalsprovets första del som sker tisdagen 15 april (se mer om detta under “Behörighet och urval”).
  • De med bäst resultat från första delen blir inbjudna till urvalsprovets andra del i april/maj (se mer om detta under “Behörighet och urval”).
  • Resultaten från urvalsprovets delar slås ihop, och de med högst poäng (ca 35 personer) blir i första hand erbjudna plats på utbildningen. Övriga placeras på en reservlista.
  • Antagningsbesked brukar kunna skickas ut veckan före midsommar.

Provet i steg 1 och det övervakade kontrollprovet i steg 2 handlar bland annat om läsförståelse. Du behöver alltså inte visa kunskaper i något speciellt ämne utan ska kunna läsa korta texter, ta till dig information och dra slutsatser ifrån dem. Inte heller till intervjudelen behövs det några särskilda förberedelser.

Besked brukar skickas ut i veckan före midsommar. Antingen blir du erbjuden plats, eller så får du ett nummer i reservlistan. Om någon tackar nej, så blir reserver erbjudna plats i tur och ordning. Reservantagningen pågår sedan fram till någon vecka efter det att utbildningen har börjat.

Genom att logga in på yh-antagning.se kan du följa hur ditt reservnummer förändras.

Till utbildningen i Malmö har vi de senaste omgångarna haft ungefär 500 – 600 behöriga sökande, och till distansutbildningen (Stockholm/Nacka) har vi haft runt 1 000 – 1 100 behöriga sökande. Till utbildningen i Halmstad har antalet behöriga sökande varit 200 – 300. På varje utbildning erbjuds ca 35 sökande plats.

YH-FLEX

YH-flex är ett utbildningsupplägg som ska underlätta för den som redan har gedigen utbildnings- och arbetslivserfarenhet inom området.

Förutsatt att man kan validera en hel del av socialpedagogutbildningen kan det då vara möjligt att få ett mer individuellt upplägg. I annat fall följer man det bestämda studieupplägget för någon av våra tre ordinarie utbildningar: Stockholm (distans), Malmö (bunden), eller Halmstad/Båstad (bunden).

Liksom på den ordinarie utbildningen till socialpedagog är det grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier som gäller, och även urvalet sker efter samma principer, genom särskilt prov.

Det är dock viktigt att veta att YH-flex först och främst riktar sig till den som redan har gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet inom området, och genom detta har möjlighet att kunna validera stora delar av utbildningen.

Ett riktmärke är att man ska kunna tillgodoräkna sig minst hälften av socialpedagogutbildningen för att kunna utnyttja fördelarna med YH-flex.

En förutsättning för att kunna bli klar snabbare än 2 år är att man kan tillgodoräkna sig en hel del av utbildningen genom tidigare studier och arbetslivserfarenhet. I så fall finns ganska stora möjligheter att pussla ihop en individuell studieplan.

Är man antagen till YH-flex men inte kan validera speciellt mycket följer man upplägget för någon av våra ordinarie socialpedagogutbildningar. Detta sker då antingen på distans med träffar på plats i Stockholm, eller i bunden form i Malmö eller i Halmstad/Båstad. I detta fall ska man hinna med utbildningens alla 400 YH-poäng vilket kräver heltidsstudier i två år.

För att kunna minska studietakten (för att exempelvis kunna kombinera studierna med arbete) krävs att du kan validera en stor del av utbildningen.

Upplägget för YH-flex kommer att skilja sig åt beroende på hur stor del av utbildningen man kan validera:

  • Är det endast en liten del av utbildningen man kan validera följer man upplägget för någon av våra ordinarie utbildningar (distans med träffar på plats i Stockholm, eller i bunden form i Malmö eller i Halmstad/Båstad).
  • Detsamma gäller om man i en viss kurs bara kan tillgodoräkna sig en mindre del av kursen – då följer man det ordinarie upplägget för den kursen.
  • Kan man tillgodoräkna sig nästan allt av en viss kurs men inte hela finns det möjligheter att få ett individuellt upplägg för de resterande mindre delar av kursen som man behöver komplettera med.
  • Kan man tillgodoräkna sig stora delar av utbildningen finns det möjlighet att förkorta utbildningen så att man blir klar snabbare än 2 år, alternativt att minska studietakten så att man inte läser på heltid.

Börja med att gå igenom dokumentet “Socialpedagog (400 Yh-poäng) – Innehåll och lärandemål” och kontrollera de krav på kunskaper, färdigheter och kompetenser som finns angivna kurs för kurs. Då får du en bild av vad det krävs att du ska kunna visa och styrka för att kunna validera delar av utbildningen. Du hittar dokumentet här →

I ansökan laddar du endast upp de dokument som behövs för att kunna styrka behörigheten, det vill säga dokument som styrker gymnasieexamen eller motsvarande. Länk till ansökan finns på vår webbplats →

  • Behöriga sökande blir inbjudna till urvalsprovet som vi har till våra socialpedagogutbildningar (april).
  • Den som blir antagen till YH-flex (juni) får först göra en självvärdering utifrån en mall, där den antagna förtecknar sina tidigare erfarenheter och sedan kurs för kurs bedömer möjligheten till tillgodoräknande utifrån sina kunskaper, färdigheter och kompetenser (juni-juli).
  • Denna självbedömning tillsammans med dokument som styrker kompetenserna är sedan underlag för den bedömning som Sverigehälsan gör i dialog med den antagna (augusti).
  • Utifrån utfallet av valideringsprocessen – det vill säga vilka kurser/del av kurser som kan valideras – upprättas en studieplan för de återstående kurserna (slutet av augusti) innan utbildningen startar i september.

YH-flex betyder inte automatiskt att man kan bli klar snabbare än den ordinarie utbildningen eller att man kan studera mindre än heltid. På 2 år ska man godkännas på 400 yrkeshögskolepoäng antingen genom validering eller genom att man läser kurserna.

Ju mer man kan validera, desto större är chanserna att kunna få ett mer individualiserat upplägg. Ju mindre man kan validera, desto mer av utbildningen läser man precis som enligt ordinarie gång, det vill säga heltidsstudier i 2 år enligt upplägget för den ordinarie socialpedagogutbildningen på distans med bas i Stockholm.

För att kunna förkorta utbildningen, eller för att läsa med minskad studietakt, krävs alltså att man kan validera stora delar av utbildningen.

LIA

Den första praktikperioden, LIA 1, är 9 veckor lång och sker i slutet av första terminen. Den andra praktikperioden, LIA 2, är 13 veckor och sker under termin 4 vilket är precis i slutet av utbildningen.

Du som studerar tar själv ansvar för att leta och ta kontakt med potentiella LIA-platser, men Sverigehälsan har ett stort arbetslivsnätverk och ger såklart stöd och hjälp med förslag och tips. I slutänden är det dock vårt ansvar som utbildningsanordnare att alla har en LIA-plats.

Det är i huvudsak två skäl till att du själv söker din LIA-plats. Dels uppmuntrar det till att du bygger och ökar ditt arbetslivsnätverk och förbereder för det framtida jobbsökandet i relevanta verksamheter. Du som studerar får också bättre möjlighet att styra valet av LIA-plats så att det passar till exempel intressemässigt och geografiskt.

I likhet med teoretiska kurser kan även LIA-kurser valideras.

Du ska vara antagen till utbildningen för att kunna ansöka om detta. Det krävs då att du kan styrka att du omfattnings- och innehållsmässigt har med dig tillräckligt mycket arbetslivserfarenhet från relevant verksamhet, alltså med socialpedagogisk relevans, så att du redan nått kursmålen för den aktuella LIA-kursen. Vanligtvis styrker man detta med arbetsgivarintyg och arbetsbeskrivning, och det sker som sagt efter att du blivit antagen till utbildningen.

Yrkesrollen

I våra uppföljningar efter examen brukar runt 9 av 10 vara i arbete och de allra flesta i roller som stämmer överens med utbildningen.

Vanliga jobb efter examen är som behandlingspedagog, behandlingsassistent eller liknande inom HVB, öppenvård eller inom statens institutionsstyrelse (SiS), som socialpedagog inom grund- eller gymnasieskola, och som boendestödjare/handledare inom socialpsykiatrin. Andra jobbar till exempel som arbetslivscoach/-handledare/-konsulent, fältarbetare, som handledare i daglig verksamhet eller stödpedagog inom exempelvis LSS.

När vi senast följde upp de som just tagit examen och arbetar inom området för utbildningen arbetar ungefär en tredjedel som socialpedagoger inom grund- eller gymnasieskola. En fjärdedel jobbar som behandlingspedagoger, behandlingsassistenter eller liknande inom HVB, öppenvård eller inom statens institutionsstyrelse (SiS). Andra yrkesområden är boendestödjare/handledare inom socialpsykiatrin, arbetskonsulent, fältarbetare eller daglig verksamhet inom LSS.

Övriga frågor

Yrkeshögskolan (YH) är eftergymnasial och står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning av Myndigheten för yrkeshögskolan. YH-anordnare kan vara såväl privata företag som offentliga aktörer och ideella sammanslutningar.

Nej. YH-utbildningen till socialpedagog är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Litteraturkostnad tillkommer, liksom eventuella kostnader för resor och/eller uppehälle.

Det är inget hinder för att komma in på utbildningen. Det som är värt att tänka på är dock att många verksamheter vill ha utdrag från belastningsregistret när man ska ut på LIA (det är två LIA-perioder på utbildningen). Här kan det förstås spela roll vilken typ av brott det handlat om, och det kan göras väldigt olika bedömningar om vad som är ok eller inte.

Beroende på vad du varit dömd för kan det vara aktuellt att kolla upp hur man ställer sig till detta i olika verksamheter (många gör sin LIA inom exempelvis HVB, SiS, skolor, stödboenden eller som boendeassistent i kommunerna).

Kontaktpersoner

Erik Wesser, utbildningsansvarig, 040-698 60 08 eller 070-860 51 41 – erik.wesser@sverigehalsan.se

Peter Stjernfeldt, VD, Sverigehälsan, 040-698 60 01 – peter.stjernfeldt@sverigehalsan.se

Viktiga datum

Starter 2025
Distans/Stockholm: 1 september 2025
Malmö: 1 september 2025
Halmstad/Båstad: 1 september 2025
YH-FLEX: 1 september 2025

Ansökan inför starterna 1 september 2025 är öppen 8 februari till 4 april.

Terminer

Utbildningen bedrivs på 100% studietakt = heltid. Terminstiderna gäller alla socialpedagogutbildningar på Sverigehälsan.

  • VT25: 2025-01-27 – 2025-06-15
  • HT25: 2025-09-01 – 2026-01-18
  • VT26: 2026-01-19 – 2026-06-07
  • HT26: 2026-08-31 – 2027-01-17
  • VT27: 2027-01-18 – 2027-06-06

Inspiration

START

Distans/Stockholm: 1 september 2025
Malmö: 1 september 2025
Halmstad/Båstad: 1 september 2025
YH-FLEX: 1 september 2025

LÄNGD

Fyra terminer (400 Yh-poäng)

ANSÖKAN

Ansökan är öppen mellan 8 februari och 4 april 2025

STUDIETAKT

Heltid

STUDIEFORM

Stockholm/Nacka: Distans med träffar
Malmö: Bunden
Halmstad/Båstad: Bunden

ANTAL UTBILDNINGSPLATSER

Distans/Stockholm: 35 platser
Malmö: 35 platser
Halmstad/Båstad: 35 platser (Halmstad 30 platser, Båstad 5 platser)
YH-FLEX: 30 platser

KOSTNAD

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad!

Vill du ha mer information?

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig på 040-698 6000. Du kan även fylla i formuläret så får du snart mer information om utbildningen.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Höj kompetensen på arbetsplatsen!

Vi utbildar socialpedagoger på uppdrag av privata företag och offentliga organisationer också.

Läs mer här →

Yrkeshögskolan

Inspiration

Till toppen