Hitta strategier och lösningar med lågaffektivt bemötande
Lågaffektivt bemötande är ett etiskt förhållningssätt som tillämpas i människonära arbete till exempel inom LSS, behandling, äldreomsorgen, skola och psykiatrin. Det bygger på en humanistisk grund där vi sätter individens behov i centrum och fokuserar på personalens bemötande – inte på personens beteende. Utgångspunkten handlar om en grundläggande respekt för andra människor och deras behov.
Anpassa förhållningssätt och bemötande
Förhållningssättet tar sin utgångspunkt i alla människors rätt att finnas till utifrån sina förutsättningar och i omgivningens ansvar. Genom att anpassa förhållningssätt och bemötande till individens unika situation och möjligheter kan vi minimera det vi brukar kalla för ”utmanande beteenden” och skapa förutsättningar för alla att leva goda liv.
Vi behöver vara nyfikna och lyhörda på de beteenden som vi benämner som utmanande, beteende som kräver omsorg. Vi går bakom beteendet och söker efter orsakerna. När vi hittar det blir det enklare för oss att tillgodose personens behov. Om vi ser och förstår detta så kommer vi också se och förstå att vi kan behöva hjälpa personen att hitta andra strategier och lösningar i stället för att kräva beteendeförändring.
Verktygslådan
I det lågaffektiva förhållningssättet behöver vi en verktygslåda med effektiva verktyg för att kunna hantera svåra situationer i vardagen, men också i det förebyggande arbetet.
Lågaffektivt bemötande är ett verktyg som Socialstyrelsen nämner som en viktig komponent för ett bra bemötande. Efter avslutad utbildning får deltagarna åhörarkopior samt olika mallar som stöd i det fortsatta arbetet.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till personal inom vård och omsorg, socialtjänst, barn- ungdoms- och vuxenpsykiatri, behandling, skola och liknande.
Den är för dig som
- i ditt arbete möter människor med ökande sårbarheter och utmanande beteende
- söker konkreta verktyg för att skapa en pedagogisk miljö präglad av lugn och positiva förväntningar på de personer vi arbetar med för att minska stress och problemskapande beteende
- söker ett förhållningssätt i att hantera utmanande och problemskapande beteende
Innehåll
Vår 2-dagarsutbildning innehåller grunder och principer i lågaffektivt bemötande. Vi går igenom bakgrund och filosofin bakom förhållningssättet samt tittar på de lagstiftningar som reglerar vårt arbete och uppdrag.
Stort fokus ligger på hur vi får till förhållningssättet i det dagliga arbetet. Utbildningen ger konkreta verktyg både för hur vi ska hantera svåra situationer, hur vi ska undvika liknande situationer igen samt verktyg för det förebyggande arbetet i vardagen.
Under utbildningen får du möjlighet att reflektera tillsammans med andra deltagare kring konkreta frågor kopplat till ditt arbete och uppdrag. Syftet med detta är att skapa en medvetenhet om vad som händer med dig själv i olika situationer och sammanhang vilket är en förutsättning för att lyckas med metoden.
Under utbildningen tas följande delområden upp:
- grunderna i LAB
- vår syn på människan
- ansvarsprincipen
- kontrollprincipen
- verktygslådorna – hur omsätter vi LAB i det dagliga arbetet
- hantera, utvärdera & förändra
- affektregleringsmodellen
- hur och när gör vi vad?
- om konsten att göra rätt saker vid rätt tillfälle
Upplägg
Två heldagar på distans via Zoom eller på plats på Sverigehälsan i Malmö. Vi blandar teoretisk undervisning med praktiska övningar och diskussioner.
Efter genomförd och godkänd utbildning tilldelas du ett digitalt kursintyg.
Lärare
Lärare på utbildningen är Jeanette Johansson-Ånmark. Hon utbildar, kompetensutvecklar och handleder chefer och personalgrupper som arbetar med vård och omsorg, skola, socialt arbete och andra människovårdande verksamheter. Hon är författare till böckerna, Lågaffektivt bemötande – Vad krävs för en lyckad implementering? (2020) och Lågaffektivt bemötande – om att få till det i det dagliga arbetet (2022).
”Min erfarenhet är att vi behöver implementera grunder för ett gemensamt bemötande och förhållningssätt i verksamheten som delas av alla oavsett roll och uppdrag, där relationsskapande är grunden för det goda förändringsarbetet.”
Datum
MALMÖ
2-3 juni 2025
Tid: 9.30-16.00
Plats: Sverigehälsan, Nils Forsbergs plats 3, 217 54 Malmö
Utbildningskostnad
- 4 650 kr inkl. moms
- Fakturering sker vid kursstart
Avbokningsregler
Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften i sin helhet. Som avbokningsdag räknas det datum vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.
Räntefri avbetalning i upp till 24 månader
Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.
Individuell avbetalningsplan
Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.
START
Malmö: 2-3 juni 2025
LÄNGD
2 dagar
KOSTNAD
4 650 kr inkl. moms
Skräddarsydd utbildning?
Vi anpassar gärna utbildningen efter era behov och önskemål – på plats hos oss, hos er eller på distans. Implementeringsstöd och handledning kan också läggas till! Förfrågan →
Läs mer om våra uppdragsutbildningar som anpassas utifrån er specifika verksamhet och ert uppdrag
Läs om tidigare utförda uppdrag.
Är du intresserad av en skräddarsydd utbildning för er verksamhet? Varmt välkommen att höra av dig!

För dig som arbetar inom äldreomsorgen
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen och möter personer som pga ålder tappat/tappar kognitiva förmågor. Personer med en demenssjukdom/kognitiv sjukdom kan bete sig annorlunda och utmanande.Under utbildningen får du kunskap om hur du kan kartlägga bakomliggande orsaker till ett utmanande beteende. Du får även verktyg för att kunna hantera och bemöta svåra situationer. Vi behöver titta på vilka behov som ett beteende kan vara uttryck för, och att vi genom detta kan förebygga, minska och förhindra utmanande situationer. Det förebyggande arbetet är centralt där vi under utbildningen kommer ha vår bas i personcentrerad omvårdnad.

För dig som arbetar inom skola
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar i skolans värld och möter elever med ökade sårbarheter som kan ta sig uttryck i utmanande beteende. Kanske arbetar du som lärare, stödpedagog eller elevassistent i skolan med uppdrag att ge stöd för en bättre fungerande skoldag.Utbildningen fokuserar på hur man med olika verktyg kan skapa en tryggare arbetsmiljö för både elever och personal. Under utbildningen får du konkreta verktyg och metoder för att effektivt hantera, förstå och förebygga det vi ibland kallar för utmanande beteenden – beteende som kräver omsorg. Utbildningen utgår från grunderna i det lågaffektiva förhållningssättet och fokuserar på hur man med olika verktyg kan skapa bättre och en tryggare miljö för både personal och elever

För dig som arbetar inom behandling & socialpsykiatri
Utbildningen vänder sig till dig som i ditt arbete möter människor med olika sårbarheter – som är i behov av stöd i livet. Utbildning vänder sig till dig som arbetar inom socialpsykiatrin, på stödboende eller på ett HVB-hem.Utbildningen utgår från grunderna i det lågaffektiva förhållningssättet och fokuserar på hur man med olika verktyg kan skapa bättre stöd och en tryggare miljö för både personal och dem verksamheten finns till för – besökare, klienter, anhöriga med flera. Under utbildningen får du konkreta verktyg och metoder för att effektivt hantera, förstå och förebygga det vi ibland kallar för utmanande beteenden – beteende som kräver omsorg.