Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT

Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT2025-03-21T08:12:05+01:00

Om utbildningen

Grundläggande psykoterapiutbildning med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning (steg-1 KBT) i Malmö, Göteborg och Stockholm. KBT är idag den snabbast växande terapiformen och under senare år har efterfrågan varit större än tillgången på behandlare med rätt kompetens och utbildningsbakgrund. Några av de främsta tillämpningsområdena är ångesttillstånd, depressioner, drogproblematik, ätstörningar och psykoser. Vid stressproblematik, förebyggande av utbrändhet eller vid psykosomatiska problem finns goda behandlingsresultat med KBT. Andra tillämpningsområden är behandling vid olika personlighetstörningar. KBT används också vid en rad andra områden som vid arbete i skolan och i arbete med organisation och utveckling.

Målgrupp

Vår psykoterapiutbildning med inriktning KBT passar dig som

  • vill uppnå de färdigheter och grundläggande kunskaper som krävs för att bedriva kognitiv beteendeterapi under handledning
  • vill utvecklas inom din yrkesroll och integrera KBT i ditt arbete
  • vill utbilda dig vidare inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi (steg-2) och bli legitimerad psykoterapeut*

Ofta är de som studerar hos oss socionomer, sjuksköterskor, läkare, präster, diakoner, fysioterapeuter och beteendevetare eller liknande och arbetar med olika former av människovårdande och psykosocialt arbete.

* Utbildningen uppfyller kriterierna som grundutbildning för dig som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi (tidigare steg-2). För resterande behörighetskrav se respektive utbildningsinstans med legitimationsgrundande utbildning i psykoterapi.

Innehåll

Kursmoment

  1. Psykiatrisk diagnostik, psykopatologi, funktionell analys
  2. Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT
  3. Forsknings- och utvärderingsmetoder i psykoterapi
  4. Psykoterapi under handledning (120 timmar i grupp)
  5. Egenterapi (20 timmar individuellt, 50 timmar i grupp)

Utbildningen bedrivs enligt i universitets- och högskolerådets rekommendationer för en grundutbildning i psykoterapi och motsvarar 45 högskolepoäng.

Läkare under specialistutbildning uppmanas att före ansökan och eventuellt deltagande kontrollera med sin utbildningsinstitution att vår utbildning fyller de specifika kraven.

Handledning
120 timmar handledning sker i grupper om fyra deltagare. Handledningen påbörjas i slutet av första terminen och pågår i tre terminer, i snitt 40 timmar per termin. Terapipatienter väljs i samråd med handledaren. I handledningen integreras teoretiska kunskaper och tidigare professionella erfarenheter i det psykoterapeutiska arbetet. Handledaren har speciell handledarkompetens. Handledningen äger rum på handledarens mottagning eller i Sverigehälsans lokaler.

Behandlingsrapporter
Varje kursdeltagare gör en skriftlig sammanfattningar av den terapi som bedrivits under handledning. Rapporterna utgör en grund för examinationen och ska godkännas av handledaren och lärarna för metodkursen.

Egen psykoterapi
Du ska själv genomgå egen psykoterapi för att skaffa dig god kännedom om den egna personligheten. Oavsett framtida inriktning och yrkesroll är det en förutsättning att ha god självkännedom med förmåga att kunna växla mellan egna och andras perspektiv på problem och hur de kan lösas. Psykoterapin kan ske individuellt (20 timmar) eller i grupp (50 timmar) och bör påbörjas senast under första studieterminen. Den egna psykoterapin ska ha kognitiv beteendeterapeutisk inriktning. Psykoterapeuten ska vara legitimerad av Socialstyrelsen. Pågående eller nyligen avslutad psykoterapi kan räknas.

Pedagogik
Utbildningens pedagogik är genomgående aktiv. Med detta menas att lärarna för de olika delarna av utbildningen utgår från att de studerande inhämtat kunskaper om innehållet inför undervisningen. Detta görs genom ett aktivt bearbetande av litteratur och annat material enligt lärarens anvisningar. Undervisningen kan därmed i stor utsträckning användas till diskussion och förtydliganden av innehållet, uppföljningar av övningar samt kliniska demonstrationer och praktisk träning av olika psykoterapeutiska färdigheter. För att åstadkomma en växelverkan mellan teori och praktik innefattar de teoretiska avsnitten kliniska exempel och diskussioner samtidigt som metodavsnitten innefattar teoretiska aspekter.

Lärare

Lis Johles, utbildningsledare Malmö/Stockholm

Lis Johles, utbildningsledare Malmö/Stockholm

I Malmö och Stockholm leds utbildningen av Lis Johles, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialistpsykolog och handledare.


Jan-Jönsson, utbildningsledare - Föreläsning och introduktion - Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning

Jan-Jönsson, utbildningsledare Göteborg

I Göteborg leds utbildningen av Jan-Eric Jönsson, leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare.

Tillsammans med en rad legitimerade och yrkesverksamma psykoterapeuter och specialister undervisar de på utbildningarna.

Utbildningsansvarig är Peter Stjernfeldt. För kontakt gällande utbildningen välkommen att kontakta honom på 040-698 60 18 eller peter.stjernfeldt@sverigehalsan.se.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier samt goda kunskaper i engelska enligt betyg från gymnasieskola eller motsvarande.
  • Utbildning i och praktisk erfarenhet av människovårdande eller psykosocialt arbete.
  • I yrkesutbildningen ska ha ingått minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik, eller psykiatri. Studier kan även ha bedrivits i ett beteendevetenskapligt ämne motsvarande en termins heltidsstudier på universitet eller högskola. Alternativt ska den sökande ha tillgodogjort sig motsvarande kunskaper på annat sätt.
  • I den yrkesutövning som löper parallellt med utbildningen ska en väsentlig del bestå av människovårdande kontakter eller behandlande arbetsuppgifter. De psykoterapeutiska uppgifterna inom utbildningens ram bör lokalmässigt kunna bedrivas på den egna arbetsplatsen. Patienter för utbildningen bör kunna rekryteras från den egna arbetsplatsen.

Urval

Urval bland behöriga sökanden sker på det sätt som ledningen för utbildningen bestämmer. Därefter sker en samlad bedömning av den sökandes teoretiska utbildning, yrkeserfarenhet, egenterapi samt den sökandes personliga motivering för att genomgå utbildningen. Intervjuer kompletterar antagningen.

Följande kriterier tas i beaktande:

a) Om sökanden har grundläggande och särskild behörighet.

b) Den sökandes nuvarande och tidigare yrkeserfarenhet.

c) Tidigare kurser inom beteendevetenskapliga, psykiatriska och psykoterapeutiska ämnen.

d) Den sökandes kunskaper i engelska och svenska.

e) Tidigare genomgångna utbildningar i kognitiv beteendeterapi exempelvis orienteringsutbildning i kognitiv beteendeterapi.

f) Intervjuer med sökande.

Datum

STOCKHOLM

Start 12 september 2025
Datum termin 1:

  • 12 september 2025
  • 26 september 2025
  • 3 oktober 2025
  • 10 oktober 2025
  • 24 oktober 2025
  • 7 november 2025
  • 21 november 2025
  • 5 december 2025
  • 19 december 2025

Plats: Sverigehälsan, Hammarby Fabriksväg 61, Stockholm

MALMÖ

Start 23 januari 2026

Plats: Sverigehälsan, Nils Forsbergs plats 3, Malmö

GÖTEBORG

Start 28 augusti 2026

Datum termin 1:

  • 28 augusti 2026
  • 11 september 2026
  • 25 september 2026
  • 9 oktober 2026
  • 23 oktober 2026
  • 6 november 2026
  • 20 november 2026
  • 4 december 2026
  • 18 december 2026

Plats: Chalmers, Göteborg

Kostnad

  • Kostnad per termin: 26 250 kr inkl. moms
  • Kostnad för antagningsintervjun är 750 kr inkl. moms
  • Terminsavgiften faktureras terminsvis. Alternativt lägger vi upp en individuell avbetalningsplan.
  • Kostnad för grupphandledning tillkommer med ca 18 000 kr inkl. moms per termin under tre terminer
  • Individuell handledning kan ske med godkännande av kursledningen
  • Total kostnad för 4 terminer: 105 000 kr inkl. moms samt ca 54 000 kr inkl. moms i kostnader vid deltagande i grupphandledning (handledningen faktureras separat av handledaren)
  • Litteraturkostnad tillkommer

Avbokningsregler

Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften för första terminen. Om avbokning sker under pågående utbildning debiteras kursavgiften för innevarande samt nästkommande termin. Som avbokningsdag räknas det datum då vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.

Räntefri avbetalning i upp till 24 månader

Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.

Human Finans

Individuell avbetalningsplan

Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.

Inspiration

Fyll i formuläret nedan eller skriv ut och fyll i en anmälningsblankett från listan nedan och skicka till oss.

Stockholm HT25 (PDF)
Malmö VT26 (PDF)
Göteborg HT26

START

Stockholm: 12 september 2025
Malmö: 23 januari 2026
Göteborg: 28 augusti 2026

ANSÖK SENAST

Ansökan är öppen så länge det finns platser kvar.

INFOMÖTEN

Anmäl dig till nästa infomöte →
Se ett inspelat infomöte →

LÄNGD

4 terminer

KOSTNAD

26 250 kr inkl. moms/termin

PROSPEKT

Informationsblad

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterade utbildningar

KBT steg 1

Har gett mig kvalitativa KBT-verktyg för att behandla patienter inom primärvården.

Åsa
Kurator inom primärvården, KBT-terapeut
2024-01-18

Omfattande, krävande utbildning som förbereder dig väl för arbetslivet som terapeut.

Utbildningen uppfyllde mina förväntningar. Hög standard på föreläsningar, bra litteratur, engagerade kursledare, bra blandning mellan teori och praktik, fin klassmiljö och hög kvalitativ handledning. Skulle man skriva ett recept på hur du bäst förbereder dig för arbetslivet som terapeut, så är det nog dessa ingredienser det bör innehålla.

Paul Noble
Förändringsledare inom kommunen
2023-12-21

Perfekt utbildning.

Kunniga och behagliga föreläsare. Som dessutom var mycket pedagogiska och inspirerade till fortsatt kundskapsinhämtning. Toppen upplägg och balans avseende praktisk tillämpning och teori. Givande handledning och professionella handledare.

Kurator, Psykiatri
2023-12-12

Mkt nöjd!

Bra föreläsare och mkt trevligt stämning. Inget att klaga på. Rekommenderar starkt. Tveka inte, anmäl dig till steg 1 kbt på Sverigeshälsan.

Karolina Lagos
2021-12-21

Bra och gedigen utbildning, öppnar många dörrar för framtiden

Är tacksam och nöjd med det jag har fått med mig från utbildningen, såväl teoretiskt som praktiskt!

Aleksandra Kellgren Broman
2021-12-14

KBT – Steg 1

Mycket bra och gedigen utbildning med den perfekta mixen av teori och praktik.

Christofer
2021-12-14

KBT

Kunniga och intressanta föreläsare.

KBT
2021-12-04

Steg 1 KBT

Har gått grundutbildningen i psykoterapi inriktning KBT och är väldigt nöjd med utbildningen. Fick med många KBT-verktyg och litteraturtips för områden att fördjupa mig i. Trots att en stor del av utbildningen blev digital tycker jag att det fungerat förvånansvärt bra och föreläsarna hade ordnat det väldigt bra. Även handledningen var toppen och väldigt lärorikt att få prova sina kunskaper på utbildningsklienter.

Elin Karlberg
2021-05-04

Så himla lärorik

Det bästa utbildning i hela mitt liv. Så mycket att lära sig både kunskapsmässig och praktiskt!

Sengar
2021-05-03

Rekommenderar!

Jag är väldigt nöjd med utbildningen och rekommenderar den för alla som är intresserade. Bra föreläsningar och relevant kurslitteratur. Jag fick många (!) nya verktyg i min verktygslåda, och då har jag ändå jobbat 20 år inom socialt arbete.

Sami
2020-12-19

Väldigt givande och lärorik utbildning!

Bra upplägg med kombination av föreläsningar, handledning samt egenterapi.

Sara
2020-12-14

Inspiration

Till toppen