Hälsocoach

40 veckor - 6 veckor praktik (APL)

Hälsocoach2024-04-22T10:40:49+01:00

Hälsa och friskvård - komvux

Bli Hälsocoach och inspirera människor till ett friskare liv!

Som hälsocoach handlar ditt uppdrag till stor del om att inspirera och stötta människor till nya, sunda vanor på resan mot ett friskare liv. Fysisk aktivitet, kost, sömn och återhämtning är alla viktiga pusselbitar. Du arbetar målinriktat med att stärka det friska hos dina klienter för att förebygga ohälsa. Med vår utbildning får du utvecklas och växa och kan ge dig ut i yrkeslivet väl rustad för din nya uppgift. Vi finns där för dig hela vägen.

Att vara hälsocoach innebär tät kontakt med människor, därför är kommunikation och förändringsarbete en stor del av utbildningen. Stort fokus läggs på praktisk träning i det rådgivande samtalet. Du lär dig planera, genomföra och följa upp olika typer av aktiviteter som riktar sig mot privatpersoner, organisationer och företag.

Det ingår också sex veckors praktik på en arbetsplats! Då får du verkligen chans att omsätta det du lärt dig till praktiken –  den bästa övning du kan få för att prova på ditt nya yrke. Med dina nya kunskaper har du efter utbildningen alla möjligheter att själv utforma hur du vill arbeta i din nya roll.

Kvalitetssäkrad av Kroppsterapeuternas yrkesförbund

Presentationsfilm

Inspelat infomöte

Innehåll

Utbildningen ger dig många olika verktyg och metoder att ha till din hjälp: träningslära, kost- och näringslära, pedagogik, kommunikation, kartläggning, att göra hälsoprofiler samt ett projektarbete som du själv väljer.

Kurskod: PEDAKI00S – 100 p

  • Pedagogiskt ledarskap inom specifika aktiviteter i samverkan med verksamheter.
  • Verksamhetens organisation, målsättning, verksamhetsform, ledarutbildning och centrala begrepp för aktiviteten.
  • Människors interaktion, gruppens och det sociala sammanhangets betydelse för lärande och det pedagogiska ledarskapet.
  • Planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av aktiviteter på ett sätt som är i enlighet med målen för verksamheten.

Kurskod: TRNTRN01 – 100 p + TRNTRN02 – 100 p

  • Anatomi och fysiologi, återhämtning
  • Teori och praktik för styrke- och rörlighetsträning
  • Träningsplanering

Kurskod: HALKOC0 – 100 p

  • Kostens och måltidens betydelse för hälsan
  • Näringslära och livsmedelskvalitet
  • Betydelsen av fysisk aktivitet och vila

Kurskod: PEDPEG0 – 100 p

  • Ledarskap och kommunikation utifrån olika teorier
  • Motivation, hälsa och arbetsglädje
  • Planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av aktiviteter

Kurskod: HALHAL0 – 100 p

  • Folkhälsoarbete och hälsofrämjande arbetssätt
  • Salutogent förhållningssätt
  • Frisk- och riskfaktorer, droger och stress

Kurskod: ENTENR0 – 100 p

  • Projektidé, utveckling, projektmetodik, planering och projektrapport
  • Marknadsföring av idé, produkt eller tjänst
  • Pitcha idéer och mötesteknik

Kurskod: HALMEN0 – 100 p

  • Psykologiska faktorer i relation till prestation.
  • Olika stressorer i vardagen.
  • Teoretiska modeller för stresshantering.
  • Aktuell forskning inom området.
  • Motivation och målfokusering.
  • Mentala avslappnings- och träningsmetoder, till exempel mindfulness.
  • Pedagogiska modeller för instruktion och handledning.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en 6 veckor lång praktikperiod som du gör direkt på en arbetsplats. 6 veckor motsvarar 15% av utbildningen.

Upplägg

Utbildningsdagar

Utbildningen består av 18 lärarledda utbildningsblock (se under fliken ”Datum”). Varje block är en eller två dagar. Vissa är helt digitala, resterande har du som deltagare möjlighet att välja mellan att delta på plats på vår skola i Hammarby Sjöstad i Stockholm eller digitalt via länk (SVH stream).

Tiden mellan varje block består av självstudier och arbete i studiegrupper.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) – praktik

I slutet av utbildningen gör du praktik på en arbetsplats i 6 veckor, det motsvarar ca 15% av utbildningen. Under praktiken följer du arbetsplatsens tider, vilket även kan innebära kvällar och helger. Du kommer överens om schemat med din handledare.

Obligatoriska slutprov på plats i skolan

Efter varje delkurs gör du ett slutprov på plats hos oss i skolan. Du kan välja att göra det i våra lokaler i Stockholm eller Malmö.

Med undantag för dig som vistas utomlands, då ska provet genomföras i svensk skola eller svensk beskickning, det vill säga en svensk myndighet utomlands.

Yrkesrollen – Att jobba som hälsocoach

Som utbildad hälsocoach är dina kunskaper värdefulla och efterfrågas alltmer i arbetslivet. Dina kunskaper efterfrågas på alltifrån gym, andra träningsanläggningar och kommuner till företagshälsovården eller som rehabiliteringskonsult. Andra möjliga samarbetspartners och kunder kan vara föreningar, organisationer, skolor och större företag. Du arbetar ofta både strategiskt och praktiskt i nära samarbete med HR-avdelningen med att kartlägga och analysera nuläget, sätta mål och ta fram åtgärdsplaner för att uppnå dem. För att nå målen organiserar och genomför du olika aktiviteter som du sedan utvärderar.

Med dina nya kunskaper har du stora möjligheter att själv utforma din yrkesroll. Många av våra studerande väljer att starta eget. Du kan med fördel välja att komplettera hälsocoachutbildningen med studier till stresspedagog, kostrådgivare, någon av våra utbildningar inom KBT eller varför inte motiverande samtal.

Fler yrkesroller

  • Hälsopedagog
  • Hälsoinspiratör
  • Hälsokonsult
  • Hälsoutvecklare
  • Friskvårdscoach
  • Friskvårdskonsult
  • Friskvårdskonsulent
  • Livsstilscoach

Målgrupp

Vår utbildning vänder sig till dig som har ett stort intresse för att arbeta professionellt med hälsa och friskvård. Du motiveras av att coacha och inspirera andra till sunda och hållbara vanor för att skapa ett hälsosamt liv.

Vill du starta en helt ny karriär som Hälsocoach eller bygga ihop kunskaperna du får här med ditt nuvarande yrke för att skapa ditt drömjobb? Oavsett vad du vill göra ger vi dig chansen att utvecklas med kunskap och metoder för att ta steget in i friskvårdsbranschen.

Annicka Toppe, Diplomerad Hälsocoach (2021)

När jag läste om Sverigehälsans utbildning till Diplomerad Hälsocoach med kognitiv inriktning kände jag att det var den perfekta starten på mitt projekt. Repetera en del av mina gamla kunskaper som sjuksköterska samt lägga fokus på och arbeta utifrån ett helhetsperspektiv och det friska hos individen. Så rätt!

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I slutet av utbildningen får du under sex veckor chans att testa och utveckla dina kunskaper i praktiken på en arbetsplats. “En av de mest värdefulla delarna av utbildningen!” säger många av våra tidigare deltagare.

Vi vill att du ska få ut det bästa och mesta av din APL-period och hjälper dig självklart på vägen. För att du ska komma till en APL-plats som du verkligen vill vara på, passa på att inventera dig själv och ditt nätverk.

Ställ dessa frågor till dig själv och skriv ner svaren:

  • Vad vill du göra under din praktik?
  • Vilken typ av verksamhet vill du prova på?
  • Har du en drömarbetsplats? Vilken?

Under APL-perioden följer du arbetsplatsens tider, vilket kan innebära andra arbetstider än den ordinarie undervisningen. Schemat kommer du överens om tillsammans med din handledare

Var kan jag göra min APL?

Din APL är inte bunden till någon förbestämd ort eller arbetsplats. Du väljer och söker själv efter just din drömarbetsplats. Vi hjälper och stöttar dig självklart på vägen. Du som studerar på distans eller bor i en annan ort kan alltså göra din APL där du bor, eller på annan valfri ort.

Lärare

Hos oss kan du känna dig trygg med att du får en relevant och kvalitativ utbildning. Alla lärare och föreläsare du möter under utbildningen har lång pedagogisk erfarenhet och gedigen kunskap inom sina respektive ämnen. Många av lärarna är dessutom yrkesaktiva inom sina respektive utbildningsområden. Möt några av våra fantastiska lärare här!

Conny Andersson
Utbildningsledare och lärare i träningslära och friskvård & hälsa

Conny är utbildningsansvarig på Sverigehälsan i Stockholm och lärare i träningslära samt hälsa och friskvård. Han är också legitimerad lärare och certifierad kommunikolog. Många känner igen honom från träningsbranschen i Stockholm där han länge varit aktiv som PT. Det Conny inte vet om friskvård och hälsa är inte värt att veta!

Linn Nyström Sverigehälsan

Linn Nyström
Lärare i hälsopedagogik och entreprenörskap

Linn kommer från en lång bakgrund som fallskärmshoppare och 12 år som ägare av Sveriges största fallskärmsföretag – innan hon sadlade om till hälsoutvecklare. Hon är ett riktigt energiknippe som garanterat kommer att väcka entreprenörsandan till liv hos många!

Tobias Höckert Sverigehälsan

Tobias Höckert
Lärare i kommunikation och psykologi

Tobias undervisar i kommunikation och psykologi. Han är utbildad beteendevetare och arbetar även som coach. Om man frågar honom själv skulle han nog svara att han ”Hjälper människor att leva livet på sina villkor.

Alla föreläsare

Behörighetskrav

Du som ansöker via komvux behöver ha betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå från grundskolan eller motsvarande.

Ansök via komvux →

Datum/schema

Start september HT24

Period 1
9/9-26/1 2025

Period 2
27/1-15/6 2025

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
6 veckor under period 2

Studieperiod 9/9 2024-15/6 2025
Plats Distans/Stockholm (proven skrivs på plats i skolan: Hammarby Fabriksväg 61, Stockholm)
Tid De schemalagda dagarna är tiden 9.00-17.00


Start november HT24

Period 1
18/11-26/1 2025

Period 2
27/1-20/7 2024

Period 3
21/7-24/8 2025

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
6 veckor under period 2

Studieperiod 18/11 2024-24/8 2025
Plats Distans/Stockholm (proven skrivs på plats i skolan: Hammarby Fabriksväg 61, Stockholm)
Tid De schemalagda dagarna är tiden 9.00-17.00

Ansökan – komvux

Du ansöker till utbildningen via komvux i din hemkommun.

Obs. det finns ofta flera skolor listade hos kommunerna via länkarna här under. Kontrollera att du valt en start med Sverigehälsan som skola innan du lägger utbildningen i din kurskorg om du vill studera på Sverigehälsan. Skrolla ner på sidan för att hitta Sverigehälsans utbildning.

”Hälsocoach (och Personlig tränare), distans”

Gå direkt till ansökan hos din kommun:

Saknas din kommun i listan?

1. Ansök till utbildningen via valfri kommun ovan.
2. Skriv ut eller spara din ansökan som PDF.
3. Förmedla ansökan till vuxenutbildningen i din egen kommun för godkännande av finansiering. Ett tips är att ta en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare hos din hemkommun.
4. Vänta på besked från din hemkommun.

Kostnad – Komvux

  • Kostnadsfri och CSN-berättigad via komvux
  • Litteraturkostnad tillkommer (ca 2 900 kr)

Ansökan och kostnad – Privatbetalande

  • 44 500 kr inkl. moms
  • Fakturering sker i samband med utbildningens start
  • Litteraturkostnad tillkommer (ca 2 900 kr)

Avbokningsregler

Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften för första terminen. Om avbokning sker under pågående utbildning debiteras kursavgiften för innevarande samt nästkommande termin. Som avbokningsdag räknas det datum då vi mottar din avbokning.

Räntefri avbetalning i upp till 24 månader

Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.

Human Finans

Individuell avbetalningsplan

Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.

START

Distans/Stockholm (1): 9 september 2024
Distans/Stockholm (2): 18 november 2024

ANSÖK SENAST

Komvux HT24 (1) – senast 14 juli
Komvux HT24 (2) – senast 22 september
Privatbetalande – så länge det finns platser kvar

INFOMÖTEN

Se ett inspelat infomöte →
Anmäl dig till till nästa infomöte →

STUDIEFORM

Komvux & privat yrkesutbildning
Fysisk & online

LÄNGD

40 veckor

KOSTNAD

Komvux – Kostnadsfri och CSN-berättigad
Privatbetalande – 44 500 kr inkl. moms
Litteraturkostnad tillkommer (ca 2900 kr)

MER OM UTBILDNINGEN

Informationsblad (PDF)
Detaljplan HT24 september (PDF)
Detaljplan HT24 november (PDF)

Ansökan – komvux

Ansökan till våra starter under hösten 2024 öppnar den 8 april.

Du ansöker till utbildningen via komvux i din hemkommun.

Obs. det finns ofta flera skolor listade hos kommunerna via länkarna här under. Kontrollera att du valt en start med Sverigehälsan som skola innan du lägger utbildningen i din kurskorg om du vill studera på Sverigehälsan. Skrolla ner på sidan för att hitta Sverigehälsans utbildning.

”Hälsocoach (och Personlig tränare), distans”

Gå direkt till ansökan hos din kommun:

Saknas din kommun i listan?

1. Ansök till utbildningen via valfri kommun ovan.
2. Skriv ut eller spara din ansökan som PDF.
3. Förmedla ansökan till vuxenutbildningen i din egen kommun för godkännande av finansiering. Ett tips är att ta en personlig kontakt med en studie- och yrkesvägledare hos din hemkommun.
4. Vänta på besked från din hemkommun.

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till utbildningen.

Intresseanmälan

Ring oss på 040 698 60 00 eller gör en intresseanmälan. Skriv gärna om du har några frågor direkt i formuläret.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterade utbildningar

Riktigt bra lärare

Riktigt bra utbildning med grymma lärare som jag absolut rekommenderar andra!

Emilie Krantz
Gruppträningsinstruktör, Rörelseglädje
2023-06-27

Feedback till Diplomerad Hälsocoachutbildning

En fantastisk och intensiv utbildning där jag utvecklats otroligt mycket och lärt mig massvis. Kompetenta och engagerade lärare med engagerade och härliga klasskamrater som delat med sig massvis och bjudit på sig själva.

Patricia
2022-09-15

En vass utbildning som är användbar i vassa situationer

Jag är djupt tacksam för denna utbildning, den är som handen i handsken för mig och min fru som har startat hälsoföretag. Vi fick helheten.

Clay Josefsson Devlésa
2022-02-27

Mycket bra!

Heltäckande, duktiga lärare med kopplingar till näringslivet, intressant och givande, denna borde alla gå!

Hanna
2020-06-24

Fantastisk utbildning och lärare!

Caroline Gustafsson
2020-06-18

Inspiration

Till toppen