Bli samtalsledare A-CRA, CRA och ACC
Utbildningen består av två delar:
1. Grundutbildning i A-CRA (3 dagar)
2. CRA och ACC (1 dag)
Med grundutbildningen i A-CRA blir du samtalsledare i det manualbaserade behandlingsprogrammet för ungdomar i ett skadligt bruk eller riskbruk. Metoden går ut på att stötta ungdomen till en nykter och drogfri livsstil och nyktra och drogfria relationer. Utbildningen utgår från originalmanualen i A-CRA, som kursledaren Isabella Miulus är svensk översättare av.
CRA är A-CRA för vuxna och ACC är ett manualbaserat eftervårdsprogram för unga som genomgått en A-CRA -behandling. För att vara behörig till 1-dagsutbildningen i CRA och ACC behöver du ha genomgått grundutbildningen i A-CRA hos oss eller annan utbildare. Läs mer om respektive metod under rubriken ”A-CRA, CRA och ACC”.
Certifierad A-CRA-terapeut och svensk översättare av manualerna
Sverigehälsans utbildningar leds av Isabella Miulus som är certifierad A-CRA-terapeut och utbildare och rekommenderas av Socialstyrelsen (ref. ”Izi Learning by doing” på socialstyrelsen.se). A-CRA, CRA och ACC ingår i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende av alkohol och narkotika för vuxna och ungdomar under 18 år.
Vad är (A-)CRA och ACC?
- CRA (Community Reinforcement Approach) är en manualbaserad metod för behandling av skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika.
- A-CRA (Adolenscent Community Reinforcement Approach) är en vidareutveckling av CRA för unga vuxna för behandling av skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika.
- ACC (Assertive Continuing Care Protocol) är en manualbaserad metod för eftervård av ungdomar och unga vuxna med skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika, som också utvecklats utifrån metoden CRA.
A-CRA – Adolescent Community Reinforcement Approach
A-CRA är ett manualbaserat behandlingsprogram för ungdomar/unga vuxna med missbruksproblematik. Programmet används både inom öppenvård och sluten vård. Inom sluten vård används det i kombination med andra insatser. Metoden är en vidareutveckling av CRA som används för behandling av vuxna med samma problematik. Programmet finns – liksom CRA – med i Socialstyrelsens riktlinjer.
Behandlingen pågår under tre månader med en träff i veckan. Under denna period träffar man ungdomen totalt tolv gånger. Man har också två individuella träffar med vårdnadshavaren eller annan viktig vuxen, som också deltar vid två träffar med ungdomen.
Målsättning med A-CRA
- en nykter och drogfri livsstil
- nyktra och drogfria vänner och aktiviteter
- förbättrade relationer med familj och vänner
- kunna kommunicera på ett mer tillfredsställande sätt
- att vårdnadshavare/annan viktig vuxen kan stötta ungdomen på ett bra sätt
CRA – Community Reinforcement Approach
CRA är ett manualbaserat, strukturerat behandlingsprogram för vuxna med alkohol- och drogproblem inom vården och fungerar väl för klienter med samsjuklighet. Programmet kan också användas som en strukturerad behandlingsinsats vid återfall eller som en motivationshöjande insats efter en längre tids drogfrihet.
Programmet är evidensbaserat och finns med i Socialstyrelsens riktlinjer och kan utföras både individuellt och i grupp. CRA bygger på utvecklingspsykologi med starka inslag av klassisk kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal (MI). Fokus ligger på att hjälpa klienten till en drogfri, positiv och hälsosam livsstil genom att öka de nyktra och drogfria aktiviteterna och förbättra relationerna med familj och vänner.
Under en CRA-behandling träffar samtalsledaren sin klient 12 gånger under tre månader, efter detta träffas man tre gånger i boostersessioner. Under utbildningsdagen går vi stegvis igenom procedurerna. Efter denna påbyggnadsutbildning är målsättningen att du ska kunna arbeta som samtalsledare/behandlare i CRA. CRA är manualbaserat och där med enkelt att implementera i er organisation. Det finns också ett kvalitetssäkrat system för certifiering och kodning.
Om ACC – Assertive Continuing Care protocol
ACC är ett eftervårdsprogram som riktar sig till ungdomar och rekommenderas av Socialstyrelsen. Målsättningen för ACC är att stärka klientens drogfrihet, utöka antalet drogfria aktiviteter och vänner, förbättra relationerna med vänner och förbättra familjerelationerna. ACC utformades för att användas tillsammans med ACRA-behandling men kan användas som eftervård för alla typer av behandlingsinsatser.
Under denna del av påbyggnadsdagen fokuserar vi på att utveckla din förmåga att engagera dig i klienten och dennes hemmiljö för att stärka och motivera under den kritiska tiden efter annan avslutad behandling. ACC har starkt forskningsstöd och har även visat sig fungera för klienter med samsjuklighet.
Inspelat infomöte
Upplägg
Grundutbildning i A-CRA (3 dagar)
Utbildningen är tre dagar och delas upp i två sammanhängande utbildningsdagar och en uppföljningsdag vid ett senare tillfälle. Föreläsning varvas med teori, praktisk övning, filmvisning och diskussioner. Under utbildningen går vi noggrant igenom alla procedurer i manualen. Vi kommer att tala om allt från bemötande till hur vi kan motivera en icke motiverad klient att fullfölja sin behandling. Vi jobbar oss igenom alla olika procedurer i ACRA med hjälp av riktiga fallbeskrivningar.
Efter avslutad utbildning får du ett digitalt kursintyg på att du är certifierad samtalsledare i ACRA. För att få intyg krävs hundraprocentig närvaro samt godkänd inlämnad uppgift.
Påbyggnad – CRA och ACC (1 dag)
En heldag som ger dig förståelse och kunskap att använda de procedurer som ingår i en CRA-behandling och eftervårdsprogrammet ACC. Teoretisk undervisning varvas med praktiska övningar, filmvisning och diskussioner. Manualen till ACC ingår i priset. För CRA används samma manual som A-CRA.
Efter avslutad utbildning får du ett digitalt kursintyg som visar att du är certifierad samtalsledare i CRA. För att få intyg krävs hundraprocentig närvaro samt godkänd inlämnad uppgift.
Lärare

Isabella Miulus (till vänster) leder Sverigehälsans utbildningar i A-CRA, CRA och ACC.
Våra utbildningar i ACRA, CRA och ACC leds av Isabella Miulus. Hon är svensk översättare av ACRA-manualen som är framtagen av Chestnut Health systems i USA. Hon arbetar som utbildare, metodhandledare, behandlingspedagog och A-CRA-terapeut. Hon utbildar också i motiverande samtal och är medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers).
Datum
Grundutbildning i A-CRA (3 dagar)
28-29 oktober och 6 november 2025
Plats: På distans via Zoom
Påbyggnad CRA & ACC (1 dag)
9 juni 2025
Tid: 9-16
Plats: På distans via Zoom
Utbildningskostnad
Grundutbildning i A-CRA (3 dagar)
- 6 500 kr inkl. moms
- A-CRA-manualen på svenska ingår i kursavgiften
- Fakturering i samband med kursstart
Påbyggnad CRA & ACC
- 2 875 kr inkl. moms
- ACC-manualen på svenska ingår i priset
- Fakturering i samband med kursstart
Avbokningsregler
Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften i sin helhet. Som avbokningsdag räknas det datum vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.
Räntefri avbetalning i upp till 24 månader
Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.
Individuell avbetalningsplan
Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.
Skräddarsydd utbildning?
Vi anpassar gärna utbildningen efter era behov och önskemål – på plats hos oss, hos er eller på distans. Implementeringsstöd och handledning kan också läggas till! Förfrågan →
START
A-CRA (grundutbildning): 28 oktober 2025
CRA & ACC (påbyggnad): 9 juni 2025
ANMÄL DIG SENAST
Två veckor innan kursstart.
LÄNGD
3 dagar – grundutbildning A-CRA
1 dag – påbyggnad CRA och ACC
KOSTNAD
6 500 kr inkl. moms – grundutbildning A-CRA
2 875 kr inkl. moms – påbyggnad CRA och ACC
9 375 kr inkl. moms – A-CRA, CRA & ACC