Mundekulla retreat

Sofia vann en vistelse på ett tyst retreat: ”Som en resa hem till mig själv”

Sofia Kruse vann tävlingen för steg 1 terapeuter på Sverigehälsan. Vinsten var en 5-dagars tyst retreat på Mundekulla ledd av Katarina Lundblad och Camilla Sköld.

Missa inte filmen där Sofia berättar om sin upplevelse.

Jag heter Sofia Kruse och gick steg-1 KBT på Sverigehälsan i Stockholm under 2022 – 2023. Idag arbetar jag som HR-chef två dagar i veckan samt att jag via mitt eget bolag tar emot klienter i KBT behandling. En dag i veckan arbetar jag även som volontär på 1825 – För unga vuxnas psykiska hälsa. Där har jag flera klienter som går i psykoterapi hos mig och där får jag också löpande handledning av legitimerad psykoterapeut.

Mundekulla retreat. Foto: Katarina Lundblad

Har du prövat mindfulness/meditation under utbildningen?

– Ja! Jag älskar Mindfulness och försöker verkligen applicera det som förhållningssätt i allt jag gör. Det är en utmaning men det går. Efter mindfulness-momentet i Steg-1 utbildningen (med Katarina) så blev jag fast. Har efter det gått en längre utbildning och är nu diplomerad mindfulness instruktör. Ända sedan utbildningsstart har jag känt en dragning till det som kallas tredje vågens KBT med målet att arbeta holistiskt med individen.

Den stora behållningen med mindfulness, CFT och ACT är att det går att applicera på det mesta i livet, alltifrån väder, förväntningar, grubblerier, konflikter, oliktänkande, stress, misstag och allt annat. Men med det sagt är det något jag måste påminna mig själv om varje dag hela tiden. Min autopilot vill något helt annat. Den vill planera, bestämma, döma, bli besviken, köra på, stressa, springa, jäkta, kasta i sig maten med mera.

Det är en häftig resa – att jobba med medveten närvaro. Den resan har förändrat mig i grunden och pågår ständigt. Via olika appar och ljudböcker så försöker jag meditera åtminstone 4 – 5 gånger per vecka och jag väver också in mindfulness i terapisessionerna med mina klienter. Det är befriande.

Vad fick dig att anmäla dig till tävlingen?

– Jag blev mycket nyfiken när jag såg information om tävlingen. Jag hade fattat tycke för Katarina Lundblad och hennes sätt att lära ut tekniker och förhållningssätt kring mindfulness och meditation. Jag kände också att jag hela tiden ger väldigt mycket av mig själv till andra, dels till mina klienter, dels privat eftersom många i min omgivning tycker om att prata med mig och jag är en bra lyssnare.

Kände att det var dags för mig att få bli lite ompysslad, att fokus skulle ligga mer på mig själv än på andra. Jag kände ett enormt behov av att få fokusera inåt, i stället för utåt.

Foto: Sofia Kruse

Vad tar du med dig för upptäckter, insikter?

– Massor! En sak som särskilt slog mig var hur otroligt mycket jag är i mitt huvud hela tiden. Kroppen har liksom inte en chans att hänga med, få säga sitt, njuta eller protestera. Det är hjärnan som håller i taktpinnen, styr och ställer kring alltifrån matintag, kaffe, tempo, träning, sömn, aktiviteter, vad jag gör med min tid, vad som är rätt och fel, bra eller dåligt. Sen skammar hjärnan min kropp när den är trött, svullen eller öm. Kände där på yogamattan hur jag började värdesätta och älska min kropp, för allt den gör för mig 365 dagar per år, 24 timmar per dygn. Den ska hyllas alla dagar! Och inte klankas ner på. Att kroppen och hjärnan ska bli ett team och inte två separata delar är mitt mål. Men för att det ska kunna hända så måste hjärnan tyglas lite. Detta är både extremt spännande och väldigt klurigt.

Utmaningar? Hur hanterade du dem?

– Det var en utmaning att sitta så mycket. Jag har ont i ländryggen och det var stundtals mycket jobbigt att sitta still. Det var också jobbigt att hjärnan hela tiden ville ta min uppmärksamhet och ständigt producerade tankar. Insikten var helt absurd till slut, när jag insåg hur stark kraften är och att hjärnan vill ta över och styra precis allt. Det fanns bara ett sätt att härda ut tanke-bombningen och det var att hela tiden ta tillbaka fokus på andningen och kroppen. Efter några dagar gick det bättre och bättre och sista dagarna gick det riktigt bra. Häftigt ändå hur snabbt det går att ändra. Ryggvärken hanterade jag med att sitta på en meditationspall.

På vilket sätt/Kommer du att kunna ha användning av det du upplevt i ditt arbete-? Både för dig själv och för klienten?

– Det jag främst tar med mig är hur mycket jag är i huvudet och hur lite i kroppen. Det blir min viktigaste lärdom. Vi är alla huvudfotingar som styrs av våra autopiloter. De allra flesta är inte ens medvetna om detta och kör bara på.

Det finns massor i mina insikter som jag kan använda i mitt klientarbete. Att sluta döma, framför allt sig själv, och att älska sin kropp precis som den är, det är något som jag vet att många av mina klienter behöver. Vårt samhälle bygger på att vi inte ska vara nöjda med oss själva.

Det får stora konsekvenser för människors mående. Kan du ifrågasätta normer, måsten, autopiloten och din inre kritiker så kan du komma riktigt långt i din personliga utveckling. Det har jag gjort och det vill jag dela med andra. Jag märker att mina klienter får upp nya insikter när detta blir tydligt för dem.

Foto: Sofia Kruse

Vad var den största överraskningen?

Att det var så underbart att få vara tyst. Inte det minsta svårt. Jag trodde att tyst retreat bara handlade om att vara tyst. Nu vet jag att det är så mycket mer än så. Att få guidad meditation upp till 7 timmar per dag och sedan inte muntligen få dela sina insikter med någon var ren magi. Lager för lager arbetade jag mig in i hela mitt sätt att vara, tänka, att uppfatta världen och mig själv. Så jobbigt, så magiskt, så befriande.

Om du skulle beskriva retreaten med tre ord.

Att få hitta hem till mig själv – The Real Me.

Läs mer om Sofia här.


Katarina Lundblad om mindfulness:

“I alla våra mindfulness (MBSR) – och självmedkänslo kurser har vi stor tonvikt på kroppen, att vara i kroppen, embodiment.
Att vara närvarande i sin kropp på ett medvetet sätt är nytt för de allra flesta som går våra kurser och också den största aha upplevelsen.
Alla våra kurser har ett traumasensitivt och ett somatiskt förhållningssätt.” Katarina Lundblad, utbildare inom Mindfulness på Sverigehälsan.

Om man vill läsa mer om psykoterapi och emodiment läs gärna Katarina Lundblads masteruppsats Psykoterapeuten har också en kropp efter opponering (lu.se)

Nästa års retreat är den 29/8-4/9 och även då kommer en plats att delas ut till en elev eller fd elev på Steg-1 utbildningen. Mer info om detta kommer att komma längre fram.

Utbilda dig inom mindfulness på Sverigehälsan

Våra utbildningar passar både dig som vill praktisera själv och dig som vill använda mindfulness och mindful self-compassion i ditt arbete.

Mindfulness utbildningar