Julia Häll
Arbetar som socialpedagog i en skola

Utbildning
Motiverande samtal (MI)

  • En reflektion om mig själv, som jag inte var medveten om, är att jag är “hjälpnödig”, jag vill hjälpa till innan personen själv fått tänka och komma med en egen lösning.

Julia vill motverka hög elevfrånvaro med motiverande samtal

Linus Ipsa Socialpedagog med särskild kompetens inom KBT

Hej Julia! Vad jobbar du med och varför ville du gå grundutbildningen i MI?

Jag är socialpedagog på en skola där jag jobbar bland annat med elever som har hög frånvaro. Motiverande samtal lockade mig bland annat för att jag skulle få tekniker att använda i samtal med eleverna. Ofta har jag kortare, vardagliga samtal med dem så att få verktyg för att kunna påverka motivation och tankesätt är värdefullt. Det är även bra för att kunna påverka pedagogerna ibland, exempelvis hur de kan ändra tankesätt kring saker.

Hur var din upplevelse av utbildningen?

Jag är supernöjd och tycker att Malin är fantastisk! Det var jättebra föreläsningar, enormt inspirerande och jag har tagit med mig så mycket från utbildningen!
Gruppen var också väldigt bra. Det är en stor fördel att så många olika professioner träffas, där alla har olika bakgrunder och olika utmaningar i sitt jobb. Det var intressant att höra hur de andra jobbar.

“Flera gånger tänkte jag, “så bra att hon använde samtalet på det sättet, det vill jag också göra”

Vad tyckte du om upplägget?

Upplägget var en mix av allt, någon tävling, olika diskussioner – i grupp om två, om tre. Vi hade också gemensamma genomgångar och såg korta filmer. Det var en bra mix och samtidigt fick vi diskutera och få andras synvinkel och tankar på saker.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

Jag har framförallt fått med mig hur jag väljer att ställa frågor och hur jag kan lägga upp samtalet för att få eleven att komma med egna lösningar.

En reflektion om mig själv, som jag inte var medveten om, är att jag är “hjälpnödig” och vill hjälpa till innan personen själv fått tänka och komma med en egen lösning. Nu kan jag istället välja att inte vara hjälpnödig utan att eleven fått fundera först. Tystnad är inte farligt. Jag känner också att jag vet vad jag pratar om utifrån metoden, det känns tryggt.

”Vi fick lära oss att med små, enkla medel kan man göra en förändring framåt. Man behöver inte alltid ha tio samtal, utan det kan räcka med ett kort samtal på tio minuter för att så ett frö. Ibland handlar det ju faktiskt bara om vilken typ av mottagare du är med den information du får och vilken respons du ger.”

Nu har jag en liten plan redan innan samtalet på hur jag vill lägga upp det, utifrån de metoder Malin tog upp, att de ligger i mitt bakhuvud och gör att jag känner mig säkrare. Jag har redan börjat testa och fått god respons hittills.

Hur planerar du att använda motiverande samtal i ditt jobb?

I min yrkesroll som socialpedagog i skolan arbetar jag mycket med de som har hög frånvaro, både elever som aktivt väljer att inte gå in på lektionen och hemmasittare. Genom utbildningen har jag fått samtalsverktyg för att kunna motivera dem att gå in till lektionen igen. Många säger ”kom inte här och berätta vad jag ska göra”. Nu kan jag använda mig av MI så att de själva hittar lösningen och kan komma fram till vad som fungerar för dem.

Vad vill du säga till någon som är intresserad av motiverande samtal och funderar på att gå utbildningen?

Gör det! Jag ser verkligen vinsten med att gå den. Man kan använda metoden oavsett vem man möter, om det är vuxna, barn eller kollegor – eller privat. Man kan använda detta på så många olika plan så det är bara att anmäla sig och gå kursen.

Julia Häll
Arbetar som socialpedagog på en skola

Utbildning
Motiverande samtal

  • En reflektion om mig själv, som jag inte var medveten om, är att jag är “hjälpnödig”, jag vill hjälpa till innan personen själv fått tänka och komma med en egen lösning.