
Så hanterar du stress – Jonas Evander delar sina bästa KBT-strategier
Stress är en del av livet, men när den blir för intensiv eller långvarig kan den påverka både vårt välmående och vår hälsa. Många av oss känner igen symptomen: hjärtklappning när vi fastnar i bilköer, spända muskler inför en presentation, eller känslan av att inte räcka till.
På Sverigehälsan erbjuder vi en Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning (Steg-1 KBT) som hjälper dig förstå vad stress är, hur den påverkar oss, och framför allt – hur vi kan arbeta med den.
Vi har ställt några frågor om stress till Jonas Evander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut samt utbildare på (Steg-1 KBT).
Hej Jonas, vad är stress egentligen?
– Stress är kroppens sätt att reagera när vi står inför utmaningar eller krav. Det kan vara yttre faktorer som en full mejlkorg eller inre tankar som att ständigt känna att man måste prestera perfekt. Enligt Socialstyrelsen definieras stress som en obalans mellan de krav vi möter och de resurser vi har för att hantera dem.
Ett exempel på detta är att du försover dig och blir sen till jobbet. Denna situation (stressor) kan leda till hjärtklappning eller ilska (stressrespons). Samtidigt kan tankar som ”Jag kommer aldrig hinna!” också förstärka stressen, vilket gör situationen ännu svårare att hantera.
Hur påverkar stress oss?
– Stress kan ta sig uttryck på olika sätt, både mentalt, känslomässigt och kroppsligt. Här är några exempel:
- Mentala reaktioner: Svårigheter att koncentrera sig, långsammare tankar eller känslan av att ”hjärnan stänger av”.
- Känslomässiga reaktioner: Oro, ångest eller irritation. Du kan också känna dig ledsen eller skamfull.
- Kroppsliga reaktioner: Sömnproblem, magbesvär, eller spända muskler.
- Beteendemässiga reaktioner: Att prioritera bort fritid, jobba för mycket eller isolera sig från andra.
Vad kan vi göra åt stress?
– Under utbildningen lär du dig att förstå och arbeta med stress utifrån ett beteendeperspektiv. KBT fokuserar på att förändra både tankar och beteenden för att skapa balans mellan krav och återhämtning. Här är några strategier vi arbetar med:
- Identifiera stressorer och responser: Förstå vad som triggar din stress och hur du reagerar. Det kan handla om att kartlägga beteenden som prioriteras bort, som fritidsaktiviteter eller återhämtning.
- Bygg in återhämtning i vardagen: Små förändringar kan göra stor skillnad. Det kan vara en kort promenad under lunchpausen eller att lyssna på en podd som hjälper dig att koppla av.
- Stärk din återhämtning: Effektiv återhämtning handlar om att skapa mental distans, slappna av och hitta balans mellan aktiva och passiva aktiviteter.
Tack Jonas!
Om Jonas Evander:
Jonas är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och utbildare på Sverigehälsans grundutbildning i KBT. Han är också kliniskt verksam på Afobia, där han behandlar fobier, rädslor och ångest med KBT.
Vill du lära dig hur du kan hantera stress och hjälpa andra? Läs mer om grundutbildningen i psykoterapi med KBT-inriktning och anmäl dig idag!