Kris och krisstöd

Kris och krisstöd2025-03-11T11:08:21+01:00

Krisreaktioner är i regel normala reaktioner på onormala händelser och krisstöd innebär att hjälpa individen återställa sin normala balans och funktion. Om krisarbetet genomförs väl kan svårare följder som traumatisering och psykisk ohälsa förebyggas.

Inom psykologin menas med kris det reaktionsmönster som följer en händelse eller situation som överstiger personens nuvarande resurser och anpassningsmekanismer. I utbildningen utgår vi från internationellt vedertagna riktlinjer för krisstöd vid allvarliga händelser.

Innehåll

Huvudfokus i denna utbildning ligger på bemötande av en person i kris – när denne ställs inför svåra besked och stor omställning i livet. Du får en bred orientering och förståelse för centrala begrepp inom kris och trauma från såväl ett psykologiskt som ett neurobiologiskt perspektiv. Du lär dig identifiera och förstå olika krisreaktioner som kan följa på potentiellt traumatiska händelser eller annan stor livsomställning.

Verktyg för att stötta i krissituationer

Du lär dig identifiera och avskilja olika begrepp inom fältet krispsykologi och förstå vilka faktorer som påverkar individuella krisreaktioner. Kursens praktiska delar syftar till att vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser. Ramar, vägledande principer och verktyg lärs ut för att hålla stöttande samtal vid kris på ett professionellt sätt. Avsnittet inbegriper praktiska råd för att möta människor i kris, sorg och smärta utan att själv färgas för mycket.

Neurobiologin bakom våra reaktioner

Ett omfattande avsnitt i neurobiologi ingår där du lär dig förstå nervsystemet, hjärnans och kroppens sätt att fungera vid hot, stress och överväldigande händelser. Detta gör det enklare att förstå varför nedreglering av stressresponsen och aktivering av lugn och ro-systemet är centralt i krisstöd. Avsnittet inbegriper även verktyg och riktlinjer hur detta kan göras rent praktiskt i ett krisstöd.

Krisens faser och våra återhämtningsfunktioner

Vidare får du förståelse för krisens förlopp och hur stödet bör utformas i det akuta skedet och senare i processen. Du lär dig identifiera hur en normal återhämtning efter kris ser ut versus utvecklandet av trauma eller andra bestående besvär. Du får kunskap och förståelse för de centrala återhämtningsfunktionerna vid kris som sorgearbete, funktionell coping, bemästringsstrategier, accepterande förhållningssätt och andra faktorer som möjliggör återhämtning.

Existentiella aspekter av kriser och traumatisering

Ett ytterligare avsnitt är den existentiella aspekten vid kris, sorg och posttraumatisk tillväxt. Detta avsnitt belyser den professionelles egen roll och ger handfasta råd för att möta människor i kris, trauma och sorg utan att riskera bli emotionellt dränerad eller sekundärt traumatiserad. Krisstöd ska sättas in snabbt och syfta till att stärka individens inneboende resurser, återställa normal balans och underlätta återgång till vardagen. Med ett väl genomfört krisarbete förebyggs eventuella långdragna besvär såsom traumatisering och psykisk ohälsa. Ramar och verktyg lärs ut för att hålla krisstödjande samtal på ett professionellt sätt. Deltagaren lär sig också identifiera signaler på när krisstöd ej är tillräckligt utan mer kvalificerad psykologisk behandling behövs.

Målgrupp

Den här utbildningen riktar sig till dig som möter personer eller anhöriga som uppvisar krisreaktioner av olika slag. Den är särskilt relevant för dig som möter personer direkt eller nära inpå händelsen, exempelvis inom akutsjukvård, specialistvård, företagshälsovård eller primärvård. Men också för dig som följer individer över tid med krisstödjande insatser som inom habilitering och rehabilitering.

Upplägg

I Stockholm och Malmö

De fysiska utbildningarna ges under tre sammanhängande dagar på plats i Sverigehälsans lokaler där föreläsningar varvas med övning och diskussion.

På distans

Distansutbildningen i kris och krisstöd ges under tre sammanhängande dagar via Zoom. Innehållet är detsamma som i den fysiska utbildningen och innehåller föreläsningar, övning och diskussioner. Alla föreläsningar ges live men spelas också in så att du enkelt ta igen det du eventuellt missar.

När alla delar är godkända får du ett digitalt kursintyg.

Maria Lindhe, Sverigehälsan

Lärare

Maria Lindhe är leg. psykolog och arbetar som lärare på Arizona State University där hon utbildar inom psykologi och stresshantering. Hon arbetade tidigare som studierektor för specialistutbildningen för psykologer och även som klinisk psykolog i privat och offentlig regi.

Alla föreläsare

Datum

DISTANS

2-4 april 2025

Tid 9.00 – 16.00
Plats Online

STOCKHOLM

12-14 maj 2025

Tid: 9.00-16.00
Plats: Hammarby Fabriksväg 61, Stockholm

MALMÖ

20-22 oktober 2025

Tid: 9.00-16.00
Plats: Nils Forsbergs plats 3, Malmö

Utbildningskostnad

  • 6 500 kr inkl. moms
  • Fakturering sker vid kursstart

Avbokningsregler

Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften i sin helhet. Som avbokningsdag räknas det datum vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.

Räntefri avbetalning i upp till 24 månader

Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.

Human Finans

Individuell avbetalningsplan

Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.

Inspiration

Fyll i och skicka in formuläret nedan för att anmäla dig till utbildningen.

Skräddarsydd utbildning?

Vi anpassar gärna utbildningen efter era behov och önskemål – på plats hos oss, hos er eller på distans. Implementeringsstöd och handledning kan också läggas till! Förfrågan →

DATUM

Distans: 2-4 april 2025
Stockholm: 12-14 maj 2025
Malmö: 20-22 oktober 2025

ANMÄL DIG SENAST

Anmälan är öppen så länge det finns platser kvar. Anmäl dig idag och säkra din plats.

LÄNGD

3 dagar

KOSTNAD

6 500 kr inkl. moms

Vill du ha mer information?

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig på 040-698 6000. Du kan även fylla i formuläret så får du snart mer information om utbildningen.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relaterade utbildningar

Hög kvalitet

Som helhet väldigt nöjd.

Maria Holgersson
Vårdcentral
2022-11-29

Jag är väldigt nöjd över utbildningen

Utbildningen gav mig mycket kunskap om kriser och biologiskt hur stressen påverkar kroppen. Detta har jag stor nytta av i mitt yrke.

Camilla Smitz
2022-11-28

Intressant och givande

Kunniga och proffsiga utbildare. Bra på att skapa dialog i rummet och lära ut på ett intressant och roligt sätt. Önskar att utbildningen varit mer omfattande, dvs. fler dagar, med fler praktiska övningar. Skulle vara bra med en fortsättningskurs på ytterligare tre dagar.

Pernilla
Avonova Hälsa
2022-11-25

Bra blandning mellan påfyllning och nyheter

Bra pedagogiskt upplägg, duktiga föreläsare med hög inlyssnande förmåga. Tillfälle till egna övningar och reflektion som jag uppskattade. Värdefullt med åhörarkopior som kunde kommit direkt vid start (förstår att det var lite problem med utskriften). Utbildningen blev väldigt autentisk med de filmer som visades och de egna exempel som föredragshållarna och deltagarna bidrog med. Intressant att höra om den forskning som pågår. Känns gediget med tre dagar. Rekommenderas varmt till dig som i arbetet möter människor i kris.

Gunilla Jakula Fredén
Eskilstuna Kommun, Företagshälsan
2022-11-25

Lärorikt

Engagerade föreläsare, duktiga på att fånga upp deltagares intresse och förmedla viktiga perspektiv. Jag skulle absolut rekommendera denna utbildning.

Urban Sköldpadda
Mottag barn och unga
2022-11-24

Fantastiskt utbildning

Engagerade och kompetenta föreläsare som förmedlar sina kunskaper på ett väldigt bra pedagogiskt sätt.

Jadranka Medved
Kommunhälsan Eskilstuna
2022-11-23

Superbra utbildning i krisstöd!

Matnyttig kurs i krisstöd! Späckad med massor av kunskap som jag kommer ha stor hjälp av i mitt arbete som kurator. Hög kompetensnivå hos föreläsarna. Proffsigt utfört via Zoom.

Ulricha Gatugård
2021-01-27

Inspiration

Till toppen