Vi på Sverigehälsan: Malin Stihl
Hej Malin! Vem är du och vilken bakgrund har du?
– Jag har arbetat inom socialt arbete i cirka 25 år, med en ”karriär” som började som behandlingspedagog. Inledningsvis arbetade jag en period inom SiS och därefter på ett behandlingshem för unga tjejer med psykosocial problematik, där jag var verksam i många år. Efter min tid som behandlare tog jag steget till en föreståndarroll innan jag valde att skifta fokus och påbörja min utbildning till beteendevetare. Under min utbildning vid Linnéuniversitetet hade jag sociologi som huvudämne, men de mest intressanta områdena för mig var missbruk, drogkunskap och framför allt motiverande samtal (MI), som jag kom i kontakt med under denna tid.
När började du utbilda i MI?
– Relativt tidigt började jag även utbilda inom MI på min arbetsplats, Humana Individ och Familj. Så småningom fick jag möjlighet att vidareutbilda mig vid Sverigehälsan, där jag genomgick en grundläggande psykoterapiutbildning med psykodynamisk inriktning – en mycket givande och spännande upplevelse. Därefter fortsatte jag mina studier med en handledarutbildning, även den vid Sverigehälsan.
”MI är en metod som många känner igen tekniker från och kanske redan gör en del av och det är också en metod som man kan börja med direkt – det känns när det blir rätt.”
Vad gör du utöver att utbilda på Sverigehälsan?
– Idag består min tjänst främst av två delar – MI och handledning. Jag handleder arbetsgrupper utifrån psykosocialt arbete. Det kan vara personal på behandlingshem, chefer inom området eller arbetsgrupper inom socialtjänsten i olika kommuner. Jag är metodgarant för MI hos oss på Humana vilket innebär att jag under andra halvan av min tjänst utbildar men också stöttar våra enheter med vad de behöver för att kunna arbeta med metoden.
Hur länge har du utbildat på Sverigehälsan?
– Ungefär sex-sju år.
Vad är det roligaste med att utbilda?
– Det roligaste med att föreläsa och utbilda är alla härliga människor man möter. Jag är otroligt ödmjuk inför den kompetens jag möter hos mina deltagare på utbildningarna. Många har väldigt mycket erfarenhet på olika sätt med sig in i rummet. Det är det som gör det så spännande inför varje utbildningstillfälle. Man vet aldrig riktigt vilka diskussioner man ska hamna i. Sen är MI en så tacksam metod att utbilda i. MI är en metod som många känner igen tekniker från och kanske redan gör en del av och det är också en metod som man kan börja med direkt – det känns när det blir rätt. Så många på utbildningarna får ganska snabb respons när de börjar använda metoden. Det gör ju det extra roligt tycker jag. Många berättar efteråt vilken skillnad det gjort både för dem i arbetslivet men faktiskt också att man kan ta med sig delar av MI in i privatlivet och bli en bättre samtalspartner även där.
Vad gör du helst när du inte jobbar?
– När jag inte jobbar så hänger jag helst med min sambo, vår hund och vänner. Jag tränar en del och är instruktör på ett gym där jag bor. Det ger mig energi och blir en bra balans till ett annat intresse jag har – nämligen att äta gott.
Tack Malin!

På Sverigehälsan utbildar Malin i:
Inspelade infomöten och föreläsningar med Malin:
Vad är Motiverande samtal (MI)?
I detta infomöte från den 7 mars 2025 ger Malin Stihl svar på de vanligaste frågorna om MI (Motiverande samtal).
Åtta färdigheter som gör en hjälpare hjälpsam
MI-utbildaren Malin Stihl presenterar åtta terapeutiska färdigheter som gör en hjälpare hjälpsam, färdigheter som återfinns inom motiverande samtal och som går att öva upp.
Motiverande samtal (MI) för HR och ledare med Malin Stihl
En föreläsning om samtalsmetoden motiverande samtal (MI) och hur du kan använda den i det dagliga arbetet som ledare eller inom HR. Dessutom får du konkreta verktyg att använda direkt i samtal med dina medarbetare.