En av höstens uppdragsutbildningar var en heldag som handlade om kris och krisstöd och hölls av Maria Nordström Lindhe för POSOM-gruppen i Mönsterås/Högsby. Vi ställde några frågor till Lotta Kjellberg som är familjehemssekreterare och samordnare för POSOM-gruppen.
Hej Lotta! Vad är POSOM och vad är det ni gör?
-POSOM-grupper handlar om psykologiskt omhändertagande. Det finns i de flesta kommuner och aktiveras av socialchefen vid kris. Vid till exempel en bussolycka öppnar man upp någonstans dit anhöriga kan komma. Både Mönsterås och Högsby är ganska små kommuner så vi har en POSOM-grupp tillsammans. Det är frivilligt att vara med. Tanken med att vi har en gemensam grupp är att händer det någonting större här så kanske det är bättre att Högsby kommer hit och tvärtom. Det kan komma lite för nära annars. Än har vi varit ute ett fåtal gånger.
Hur kom det sig att ni valde kris och krisstöd på Sverigehälsan?
-Vi brukar ha två utbildningar per år, det kan vara föreläsningar eller utbildningar med olika scenarier och annat, vi har haft lite olika typer. Jag googlade faktiskt runt när jag hittade er och tog kontakt.
Hur många var ni som deltog?
-Vi var 27 personer, vi hade även bjudit in Röda korset och kyrkan för att vi tänker att de ska vara våra samarbetspartners och kan hjälpa till om det händer något större.
Vilka olika yrkesroller har ni deltagare som var med?
-Dels hemtjänst och omsorgspersonal, personal från LSS, familjebehandlare, enhetschefer, jag som är familjehemssekreterare, ungcoacher så det var väldigt blandat. Från Röda korset som kan hjälpa till med kläder, kaffe och annat var 4 damer med, och en församlingspedagog från församlingshemmet – de har också stora möjligheter att ordna med alltifrån lokaler till fika och tilltugg.
Hur såg upplägget för dagen ut?
-Utbildningen pågick som sagt under en heldag. Det ingick en del övningar och rollspel – vilket inte alla är överförtjusta i, men det blev bra. Några grupper gick verkligen in för det stenhårt och spelade ut hela sitt register!
Ibland kan man stöta på en utbildare som står och läser innantill i sina PowerPoints, men här hade du någon som kunde sitt område.
Vad tyckte ni om utbildningen?
-Jag har inte pratat med någon som var missnöjd – Maria var kanon! Ibland kan man stöta på en utbildare som står och läser innantill i sina PowerPoints, men här hade du någon som kunde sitt område. Hon pratade fritt och ställde någon en fråga så fick man svar och hon var så duktig. Vi är jättenöjda!
Vad lärde ni er under dagen?
-Allt var väldigt matnyttigt – allt ifrån att vi fick lära oss hur hjärnan fungerar till hur vi reagerar – det var så brett. Mycket genomarbetat! Det var ingen som inte har tyckt att det var en bra dag.
Är det något särskilt du tagit med dig?
-Helheten, tror jag. Vi fick också en del praktiska andningsövningar hur man kan andas ihop. Och att man ibland bara kan sitta tyst tillsammans. Det finns inga rätt och fel där. Det var verkligen en jättebra dag!
Tack Lotta!

Utbildare Maria Nordström Lindhe
Maria Lindhe är leg. psykolog och arbetar som lärare på Arizona State University där hon utbildar inom psykologi och stresshantering. Hon arbetade tidigare som studierektor för specialistutbildningen för psykologer och även som klinisk psykolog i privat och offentlig regi.