Gülay Balikci är familjehemskonsulent och verksamhetschef på ett konsulentföretag som förmedlar familjehem till kommuner i hela landet. Hon brinner för att hjälpa barn som samhället ofta inte vet hur man ska nå – och för att kunna stötta dem bättre valde hon att utbilda sig i KBT.
Hej Gülay! Vilken är din bakgrund och vad arbetar du med?
– Jag har alltid haft ett stort intresse för psykologi, människor och rättvisa. Jag valde mellan att bli jurist eller psykolog – och det blev juridiken. Jag har tidigare arbetat på flera olika myndigheter men kände ganska snabbt att jag ville arbeta mer direkt med människor, särskilt med barn i utsatthet. Idag driver jag, tillsammans med min man, ett konsulentföretag som förmedlar familjehem till kommuner runt om i landet. Det är ett arbete som kräver både juridisk kunskap och psykologisk fingertoppskänsla. Därför valde jag att gå Sverigehälsans KBT-utbildning – för att stärka min egen kompetens i samtal med barn och ungdomar. Vi har också utvecklat en egen behandlingsmetod.
Hur ser er behandlingsmetod ut i praktiken?
– Vi möter barn som ofta varit med om mycket svåra upplevelser. Många är hemmasittare, en del vill inte gå till BUP, andra vill inte prata alls. Och det vi märkte var att de samtal vi behövde ha inte kunde ske på en mottagning eller i ett neutralt samtalsrum. Så vi började åka till barnen. Vi promenerar med dem, vi fikar hemma hos dem, ibland bara sitter vi tyst i samma rum. Det handlar om att vinna deras förtroende på deras villkor – och det har gett väldigt fina resultat.
Det är också därför jag ville utbilda mig i KBT – för att förstå strukturerna bakom deras beteenden och kunna skapa hållbara förändringar. Jag når ofta fram till barnen – de fastnar för mig. Och jag vill förvalta det förtroendet på bästa sätt.
Varför valde du just Sverigehälsans ettåriga KBT-utbildning?
– Jag blev rekommenderad Sverigehälsan av min kusin som har läst den grundläggande psykoterapiutbildningen med KBT-inriktning (steg-1), och flera av våra anställda psykoterapeuter har också gått sina utbildningar via Sverigehälsan. Det kändes tryggt, och det visade sig vara helt rätt val.
Vad tyckte du om utbildningen och föreläsaren?
– Utbildningen var otroligt givande! Och Johan som föreläsare var fantastisk – engagerad, kunnig, inspirerande. Det jag uppskattade mest var att han inte bara pratade teori, utan också bjöd in oss i sina egna erfarenheter. Det gör det levande – och det är också så jag jobbar med ungdomar. Vi når fram genom att vara äkta.
Är det något du tyckte var särskilt bra som du tar med dig?
– Jag skulle nog säga allt, eftersom vi jobbar med så olika typer av människor. Bland våra ungdomar är det kanske en som visar tecken på bipolaritet eller borderline, en annan har helt andra svårigheter, och en tredje något ytterligare. Utbildningen har gett mig en bred förståelse och konkreta verktyg som jag använder i det dagliga arbetet. Den har hjälpt mig att strukturera mina insatser bättre och bli ännu mer lyhörd i mötet med varje individ. Det här är verkligen en utbildning som stärker en – både som människa och som yrkesperson. Jag tar med mig helheten, både som verksamhetschef och konsulent, det är svårt att lyfta ut en enskild del.
”Jag säger det ofta – mer distans åt folket! Det är så här utbildning bör vara upplagd i framtiden – tillgänglig, kvalitativ och flexibel. Det gör att fler får chans att fortbilda sig även med full kalender.”
Vad tyckte du om distansupplägget?
– Det var en fullträff! Jag har inte möjlighet att resa, så distansformatet var avgörande för att jag skulle kunna delta. Och det fungerade otroligt bra. Med Johans personlighet och sätt att undervisa hölls energin uppe hela tiden – även i ett digitalt format. Jag säger det ofta: mer distans åt folket! Det är så här utbildning bör vara upplagd i framtiden – tillgänglig, kvalitativ och flexibel. Det gör att fler får chans att fortbilda sig även med full kalender.
Hur ser dina planer ut under 2025?
– Utveckling är en självklar del i vår verksamhet, både för mig och för personalen. Jag kommer att anmäla fler medarbetare till kurser hos Sverigehälsan – deras utbildningar är praktiska, relevanta och passar verkligheten. Jag överväger också att själv gå steg-1 KBT – jag ser vilket stöd det ger våra terapeuter i vardagen. Jag är inte klar än – det finns mycket mer att lära, och det ser jag fram emot.
Tack Gülay!