Alexandra Petersson

Alexandra Petersson

Alexandra är nutritionist, utbildare och coach och driver egofood.se där hon har sin egen coachingmodell med fokus på mat, mindset och vanor. Hon undervisar också på Sverigehälsans utbildning till kostrådgivare.

Nu är det snart jul, och för många väntar julbord, sötsaker, glöggmingel, fika och andra sammankomster dagarna i ända. Alexandra Petersson är nutritionist och utbildare på vår kostrådgivarutbildning. Här förklarar hon hur man med hjälp av Oryoki kan förhålla sig till allt gott utan att det går överstyr och blir ohälsosamt.

Oryoki – vad menas med det?
Oryoki är ett japanskt uttryck som betyder ”precis lagom” eller ”rätt mängd” och är vanligt inom zenbuddhismen där fokus ligger på hur vi förhåller oss till överflöd och begär. Det innebär exempelvis att måltiden följer vissa ritualer, man äter med närvaro och uppskattar varje tugga. Och tar endast så mycket mat som behövs för att bli mätt och undviker överflöd och slöseri.

Hur kan man få in ett Oryoki-tänk när det gäller julmaten?

Innan julbordet börjar, ta en minut för att andas eller sätta en intention: Vad vill jag ta med mig från den här måltiden? Detta kan hjälpa dig att känna dig mer närvarande och balanserad. Fokusera på pauser och närvaro.

Sakta ner vid bordet

Lägg ner besticken mellan tuggorna, ta några djupa andetag och njut av samtalet runt bordet och ät långsamt.

Var selektiv vid buffén

Ta tid på dig att välja det du verkligen gillar och njuter av, var lite selektiv. Lägg upp små portioner istället för “matberg”.

Undvik att bli vrålhungrig

Är vi vrålhungriga tenderar vi att överäta och då kan Oryoki-tänket kännas svårt. Här är det olika för olika personer men mellanmål kan vara ett sätt att hålla sig behagligt mätt. Eller se till att äta en stadig frukost med både fullkorn och protein.

Och sötsakerna då?

Gör ingen stor grej av det. Ät sötsaker som du skulle göra under en vanlig helg, varken mer eller mindre. Kombinera gärna med mättande frukter, nötter och dadelbollar för en bättre mättnad och känsla i kroppen.

Kom också ihåg att julens verkliga glädje ligger inte i perfektion, utan i närvaro. Låt det finnas pauser mellan tuggorna – både för att njuta av maten och för att ge kroppen tid att känna mättnad.

God jul!

Alexandra Petersson

Alexandra Petersson

Alexandra är nutritionist, utbildare och coach och driver egofood.se där hon har sin egen coachingmodell med fokus på mat, mindset och vanor. Hon undervisar också på Sverigehälsans utbildning till kostrådgivare.