Vi får många frågor om utbildningen till socialpedagog och på den här sidan hittar du svaren på många av dem. Hittar du inte svaret på din fråga? Välkommen att höra av dig på 040-698 6000 eller info@sverigehalsan.se

Ansökan och behörighet

Ja, det finns möjlighet att tillgodoräkna sig tidigare studier. Det krävs då att de tidigare studierna ska motsvara det innehåll (kursmålen), den omfattning och den nivå, eftergymnasial nivå, som den aktuella kursen i vår utbildning håller.

Har du relevant arbetslivserfarenhet i tillräcklig omfattning finns det ofta möjlighet att validera någon eller båda praktikkurserna (LIA 1+2). Som regel är det dock svårt att med endast arbetslivserfarenhet validera utbildningens teoretiska kurser.

Nej. Detta eftersom vi brukar ha långt fler antal sökande än det finns platser på utbildningen. Med en sen ansökan skulle du ändå hamna sist i reservlistan och utan reell chans att bli erbjuden plats på utbildningen.

Om det du skickat in inte räcker för att bli bedömd som behörig skickar vi ett meddelande om detta och öppnar din ansökan för komplettering.

Det är sista ansökningsdag, 4 april, som gäller, så når du behörigheten först efter sista ansökningsdag så blir du hänvisad till nästa ansökningsomgång.

Kom dock ihåg att du kan ansöka med reell kompetens och på så sätt kanske kan bli bedömd som behörig även om du exempelvis har pågående komvux- eller folkhögskolestudier. Detta förutsätter att du då har annan erfarenhet som är relevant att väga in i bedömningen.

Antagning

Om du behöver komplettera din ansökan får du ett meddelande om detta via ansökningssystemet, yh-antagning.se. Vanligtvis ska kompletteringen vara gjord senast sista ansökningsdag som är 4 april.

  • Alla behöriga sökande kommer sedan att bli inbjudna till urvalsprovets första del som sker tisdagen 15 april (se mer om detta under “Behörighet och urval”).
  • De med bäst resultat från första delen blir inbjudna till urvalsprovets andra del i april/maj (se mer om detta under “Behörighet och urval”).
  • Resultaten från urvalsprovets delar slås ihop, och de med högst poäng (ca 35 personer) blir i första hand erbjudna plats på utbildningen. Övriga placeras på en reservlista.
  • Antagningsbesked brukar kunna skickas ut veckan före midsommar.

Provet i steg 1 och det övervakade kontrollprovet i steg 2 handlar bland annat om läsförståelse. Du behöver alltså inte visa kunskaper i något speciellt ämne utan ska kunna läsa korta texter, ta till dig information och dra slutsatser ifrån dem. Inte heller till intervjudelen behövs det några särskilda förberedelser.

Besked brukar skickas ut i veckan före midsommar. Antingen blir du erbjuden plats, eller så får du ett nummer i reservlistan. Om någon tackar nej, så blir reserver erbjudna plats i tur och ordning. Reservantagningen pågår sedan fram till någon vecka efter det att utbildningen har börjat.

Genom att logga in på yh-antagning.se kan du följa hur ditt reservnummer förändras.

Till utbildningen i Malmö har vi de senaste omgångarna haft ungefär 500 – 600 behöriga sökande, och till distansutbildningen (Stockholm/Nacka) har vi haft runt 1 000 – 1 100 behöriga sökande. Till utbildningen i Halmstad har antalet behöriga sökande varit 200 – 300. På varje utbildning erbjuds ca 35 sökande plats.

YH-FLEX

YH-flex är ett utbildningsupplägg som ska underlätta för den som redan har gedigen utbildnings- och arbetslivserfarenhet inom området.

Förutsatt att man kan validera en hel del av socialpedagogutbildningen kan det då vara möjligt att få ett mer individuellt upplägg. I annat fall följer man det bestämda studieupplägget för någon av våra tre ordinarie utbildningar: Stockholm (distans), Malmö (bunden), eller Halmstad/Båstad (bunden).

Liksom på den ordinarie utbildningen till socialpedagog är det grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier som gäller, och även urvalet sker efter samma principer, genom särskilt prov.

Det är dock viktigt att veta att YH-flex först och främst riktar sig till den som redan har gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet inom området, och genom detta har möjlighet att kunna validera stora delar av utbildningen. Ett riktmärke är att man ska kunna tillgodoräkna sig minst hälften av socialpedagogutbildningen för att kunna utnyttja fördelarna med YH-flex.

En förutsättning för att kunna bli klar snabbare än 2 år är att man kan tillgodoräkna sig en hel del av utbildningen genom tidigare studier och arbetslivserfarenhet. I så fall finns ganska stora möjligheter att pussla ihop en individuell studieplan.

Är man antagen till YH-flex men inte kan validera speciellt mycket följer man upplägget för någon av våra ordinarie socialpedagogutbildningar. Detta sker då antingen på distans med träffar på plats i Stockholm, eller i bunden form i Malmö eller i Halmstad/Båstad. I detta fall ska man hinna med utbildningens alla 400 YH-poäng vilket kräver heltidsstudier i 2 år.

För att kunna minska studietakten (för att exempelvis kunna kombinera studierna med arbete) krävs att du kan validera en stor del av utbildningen.

Upplägget för YH-flex kommer att skilja sig åt beroende på hur stor del av utbildningen man kan validera:

  • Är det endast en liten del av utbildningen man kan validera följer man upplägget för någon av våra ordinarie utbildningar (distans med träffar på plats i Stockholm, eller i bunden form i Malmö eller i Halmstad/Båstad).
  • Detsamma gäller om man i en viss kurs bara kan tillgodoräkna sig en mindre del av kursen – då följer man det ordinarie upplägget för den kursen.
  • Kan man tillgodoräkna sig nästan allt av en viss kurs men inte hela finns det möjligheter att få ett individuellt upplägg för de resterande mindre delar av kursen som man behöver komplettera med.
  • Kan man tillgodoräkna sig stora delar av utbildningen finns det möjlighet att förkorta utbildningen så att man blir klar snabbare än 2 år, alternativt att minska studietakten så att man inte läser på heltid.

Börja med att gå igenom dokumentet “Socialpedagog (400 Yh-poäng) – Innehåll och lärandemål” och kontrollera de krav på kunskaper, färdigheter och kompetenser som finns angivna kurs för kurs. Då får du en bild av vad det krävs att du ska kunna visa och styrka för att kunna validera delar av utbildningen. Du hittar dokumentet här →

I ansökan laddar du endast upp de dokument som behövs för att kunna styrka behörigheten, det vill säga dokument som styrker gymnasieexamen eller motsvarande. Länk till ansökan finns på vår webbplats →

  • Behöriga sökande blir inbjudna till urvalsprovet som vi har till våra socialpedagogutbildningar (april).
  • Den som blir antagen till YH-flex (juni) får först göra en självvärdering utifrån en mall, där den antagna förtecknar sina tidigare erfarenheter och sedan kurs för kurs bedömer möjligheten till tillgodoräknande utifrån sina kunskaper, färdigheter och kompetenser (juni-juli).
  • Denna självbedömning tillsammans med dokument som styrker kompetenserna är sedan underlag för den bedömning som Sverigehälsan gör i dialog med den antagna (augusti).
  • Utifrån utfallet av valideringsprocessen – det vill säga vilka kurser/del av kurser som kan valideras – upprättas en studieplan för de återstående kurserna (slutet av augusti) innan utbildningen startar i september.

YH-flex betyder inte automatiskt att man kan bli klar snabbare än den ordinarie utbildningen eller att man kan studera mindre än heltid. På 2 år ska man godkännas på 400 yrkeshögskolepoäng antingen genom validering eller genom att man läser kurserna.

Ju mer man kan validera, desto större är chanserna att kunna få ett mer individualiserat upplägg. Ju mindre man kan validera, desto mer av utbildningen läser man precis som enligt ordinarie gång, det vill säga heltidsstudier i 2 år enligt upplägget för den ordinarie socialpedagogutbildningen på distans med bas i Stockholm.

För att kunna förkorta utbildningen, eller för att läsa med minskad studietakt, krävs alltså att man kan validera stora delar av utbildningen.

LIA

Den första praktikperioden, LIA 1, är 9 veckor lång och sker i slutet av första terminen. Den andra praktikperioden, LIA 2, är 13 veckor och sker under termin 4 vilket är precis i slutet av utbildningen.

Du som studerar tar själv ansvar för att leta och ta kontakt med potentiella LIA-platser, men Sverigehälsan har ett stort arbetslivsnätverk och ger såklart stöd och hjälp med förslag och tips. I slutänden är det dock vårt ansvar som utbildningsanordnare att alla har en LIA-plats.

Det är i huvudsak två skäl till att du själv söker din LIA-plats. Dels uppmuntrar det till att du bygger och ökar ditt arbetslivsnätverk och förbereder för det framtida jobbsökandet i relevanta verksamheter. Du som studerar får också bättre möjlighet att styra valet av LIA-plats så att det passar till exempel intressemässigt och geografiskt.

I likhet med teoretiska kurser kan även LIA-kurser valideras.

Du ska vara antagen till utbildningen för att kunna ansöka om detta. Det krävs då att du kan styrka att du omfattnings- och innehållsmässigt har med dig tillräckligt mycket arbetslivserfarenhet från relevant verksamhet, alltså med socialpedagogisk relevans, så att du redan nått kursmålen för den aktuella LIA-kursen. Vanligtvis styrker man detta med arbetsgivarintyg och arbetsbeskrivning, och det sker som sagt efter att du blivit antagen till utbildningen.

Yrkesrollen

I våra uppföljningar efter examen brukar runt 9 av 10 vara i arbete och de allra flesta i roller som stämmer överens med utbildningen.

Vanliga jobb efter examen är som behandlingspedagog, behandlingsassistent eller liknande inom HVB, öppenvård eller inom statens institutionsstyrelse (SiS), som socialpedagog inom grund- eller gymnasieskola, och som boendestödjare/handledare inom socialpsykiatrin. Andra jobbar till exempel som arbetslivscoach/-handledare/-konsulent, fältarbetare, som handledare i daglig verksamhet eller stödpedagog inom exempelvis LSS.

När vi senast följde upp de som just tagit examen och arbetar inom området för utbildningen arbetar ungefär en tredjedel som socialpedagoger inom grund- eller gymnasieskola. En fjärdedel jobbar som behandlingspedagoger, behandlingsassistenter eller liknande inom HVB, öppenvård eller inom statens institutionsstyrelse (SiS). Andra yrkesområden är boendestödjare/handledare inom socialpsykiatrin, arbetskonsulent, fältarbetare eller daglig verksamhet inom LSS.

Övriga frågor

Yrkeshögskolan (YH) är eftergymnasial och står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning av Myndigheten för yrkeshögskolan. YH-anordnare kan vara såväl privata företag som offentliga aktörer och ideella sammanslutningar.

Nej. YH-utbildningen till socialpedagog är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Litteraturkostnad tillkommer, liksom eventuella kostnader för resor och/eller uppehälle.

Det är inget hinder för att komma in på utbildningen. Det som är värt att tänka på är dock att många verksamheter vill ha utdrag från belastningsregistret när man ska ut på LIA (det är två LIA-perioder på utbildningen). Här kan det förstås spela roll vilken typ av brott det handlat om, och det kan göras väldigt olika bedömningar om vad som är ok eller inte.

Beroende på vad du varit dömd för kan det vara aktuellt att kolla upp hur man ställer sig till detta i olika verksamheter (många gör sin LIA inom exempelvis HVB, SiS, skolor, stödboenden eller som boendeassistent i kommunerna).