En KBT-utbildning som ger dig effektiva verktyg för att bedriva samtal och utföra utrednings- och behandlingsinsatser
Sverigehälsans uppskattade ettåriga KBT-utbildning på distans erbjuder effektiva verktyg för samtal, utredning, åtgärder och behandling. Syftet är att kursdeltagarna ska få med sig värdefulla arbetssätt inom KBT, som de kan tillämpa direkt i mötet med patienter, brukare, medarbetare eller elever. Utbildningen omfattar bland annat samtalsmetodik, beteendeanalys, exponering och beteendeaktivering samt organisationsförändringar. Utöver de kliniska delarna får man också verktyg för att jobba med människor i grupp så som familj, par, skola, arbetsplats eller organisation. Många tidigare deltagare har uttryckt att ”detta är en utbildning som alla borde gå”, särskilt de som arbetar med människor.
Lärare är Johan Waara, legitimerad psykolog från Uppsala universitet och kursinnehållet täcker allt från KBT-grunder och samtalsmetodik till specifika problemområden som ångest, depression, stress, ätstörningar, missbruk, kris och trauma, samt tillämpning av KBT i organisationer, par- och familjearbete. Vid samtliga tillfällen berörs också kopplingar till andra delar av psykologin såsom neuro-, hälso-, utvecklings- och organisationspsykologi.
Kursen kombinerar digitala föreläsningar och seminarier med praktiska övningar, och består av 16 dagar fördelade på 8 block, där varje block omfattar två dagar. Mellan blocken får kursdeltagaren själv jobba med olika case samt läsa anvisad litteratur. Utbildningsdagarna spelas in för att kunna ses i efterhand. Våra deltagare är mycket nöjda med kursens upplägg och nämner specifikt arbetet med fallstudier som särskilt värdefullt. Utbildningen avslutas med en genomgång av ett antal examinationsfrågor och alla godkända deltagare får ett digitalt kursintyg.
Innehåll
- Dag 1: Inledning – historik och grunderna inom beteendeanalys
- Dag 2: Verktyg i KBT
- Dag 3: Samtalsmetodik – grundläggande samtalsträning
- Dag 4: Samtalsmetodik – motivationsverktyg och utredande samtal
- Dag 5: Ångestproblematik – fobier & panikångest
- Dag 6: Ångestproblematik – GAD & OCD
- Dag 7: Depression
- Dag 8: Stress, utmattning, smärta & sömn
- Dag 9: KBT & hälsa
- Dag 10: Ätstörningar & kroppsuppfattningsproblem
- Dag 11: Beroende, missbruk & substanssyndrom
- Dag 12: Kris & trauma, PTSD
- Dag 13: ADHD & högfungerande autism
- Dag 14: KBT i arbetet med par, familj eller skolan
- Dag 15: KBT i organisationer – grunderna
- Dag 16: KBT i organisationer – fortsättning från föregående dag och avslutning
Klicka här för att läsa mer om innehållet i de olika dagarna.
Målgrupp
Sedan vi startade upp denna KBT-utbildning 2005 har vi utbildat mer än hundra grupper på ett tiotal orter i landet. Över tvåtusen yrkesaktiva personer har alltså genomfört utbildningen. Det har varit alltifrån HR-personal, socionomer och behandlingsassistenter till lärare, specialpedagoger, parterapeuter, coacher och vårdpersonal. Den gemensamma nämnaren är att de har velat integrera KBT i sitt arbete för att utvecklas i sin yrkesroll. Du kan med fördel gå utbildningen parallellt med ditt arbete då vi kombinerar två digitala utbildningsdagar i månaden med praktisk träning och självstudier.
Utbildningen vänder sig särskilt till dig som möter patienter, elever, klienter, personal och medarbetare i samtal, utredning och behandling där tillämpningsbar kunskap inom KBT är ett värdefullt redskap. Du lär dig förstå varför vi beter oss som vi gör både då vi mår bra och dåligt. Under utbildningen lär du dig att kartlägga tankar, känslor och beteenden och utvecklar dina kunskaper i att bemöta, motivera och förändra människor och deras beteenden.
Upplägg
Utbildningen bedrivs genom digitala föreläsningar och seminarier varvat med praktiska övningar. Du kan sitta var du vill och följa utbildningen med en dator eller surfplatta och internetuppkoppling. Utbildningsdagarna spelas också in så att du kan ta igen det du eventuellt missar. Vi ser helst att du är med live eftersom du då kan vara aktiv på ett helt annat sätt. Utbildningen omfattar 8 lärarledda utbildningsblock om 2 dagar (totalt 16 dagar).
Examination/kunskapskontroller
Under utbildningen får du fall att arbeta med mellan blocken. Vi går igenom fallen vid inledningen av varje block och du förväntas då vara aktiv och redovisa dina slutsatser. Vidare så kontrolleras kunskaperna genom att frågor delas ut inför utbildningens mitt och avslutning. Svaret på dessa frågor ska sedan redovisas. Utbildningen avslutas med ett test bestående av en rad flervalsfrågor. När alla delar är godkända tilldelas du ett digitalt kursintyg.
Lärare
Utbildningen leds av Johan Waara, leg. psykolog, som till sin hjälp har flera legitimerade psykologer och/eller psykoterapeuter i kognitiv beteendeterapi. Samtliga utbildare har lång klinisk och pedagogisk erfarenhet inom sina olika expertområden.
Datum
DISTANS
Block 1
tis 1/4 & ons 2/4 2025
Block 2
tis 6/5 & ons 7/5 2025
Block 3
tis 17/6 & ons 18/6 2025
Block 4
tis 12/8 & ons 13/8 2025
Block 5
tis 14/10 & ons 15/10 2025
Block 6
tis 25/11 & ons 26/11 2025
Block 7
tis 13/1 & ons 14/1 2026
Block 8
tis 3/3 & ons 4/3 2026
Tid: 9.30-15.00
Plats: På distans via Zoom
Kostnad
- 34 200 kr inkl. moms
- Litteraturkostnad tillkommer, ca 2 000 kr
- Fakturering sker vid kursstart
Avbokningsregler
Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften i sin helhet. Som avbokningsdag räknas det datum vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.
Räntefri avbetalning i upp till 24 månader
Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.
Individuell avbetalningsplan
Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.
Inspiration
START
Distans: 1 april 2025
ANMÄL DIG SENAST
Anmälan är öppen tills gruppen är fulltecknad. Anmäl dig och säkra din plats.
LÄNGD
16 dagar
KOSTNAD
34 200 kr inkl. moms