Utbildning i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och tydliggörande och autonomistödjande pedagogik
Detta är en utbildning för dig som möter personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i ditt arbete och behöver verktyg för att anpassa det dagliga stödet för dessa individer.
Utbildningen utgår från tre huvuddelar:
– Kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och andra sårbarheter
– Kunskap om individen
– Verktyg för ett individuellt pedagogiskt upplägg
Innehåll:
Vår utbildning ger dig grundläggande kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och andra sårbarheter. Under utbildningen kommer vi titta på olika kartläggningsverktyg där vi skaffar oss kunskap om varje person vi möter i vårt uppdrag/arbete, för att kunna anpassa vårt stöd utifrån individens behov. Vi kommer även titta på hur vi kan arbeta med tydliggörande pedagogik i vardagen samt hur vi kan underlätta kommunikation med olika verktyg. Att anpassa miljön i verksamheten är en viktig förutsättning för att lyckas i vårt uppdrag. Du lär dig därför hur vi kan anpassa miljön. Utbildningen kommer även ha fokus på hur vårt bemötande kan underlätta vardagen för dem du arbetar med.
Under utbildningen får du möjlighet att reflektera tillsammans med andra deltagare kring konkreta frågor kopplat till ditt arbete och uppdrag. Efter avslutad utbildning får deltagarna utbildningsintyg, åhörarkopior samt olika mallar som stöd i det fortsatta arbetet.
Innehåll
Utbildningen i NPF och tydliggörande pedagogik består av tre fokusområden
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)
Utbildningen ger dig generella kunskaper om diagnoskriterier och vilka svårigheter som kan uppstå i vardagen för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Målet är att du ska få större kunskap om diagnoserna och större förståelse för de anpassningar som kan behövas i vardagen.
Verktyg för individuell kartläggning
För att bygga upp det dagliga stödet och göra anpassningar krävs det kunskap om varje individ man möter. Under utbildningen får du tillgång till en rad kartläggningsverktyg att använda på individnivå. Man kartlägger behovet av stöd på individnivå för att säkerställa att stödet hamnar på rätt nivå. Att ha exempelvis ADHD betyder inte samma sak för alla. Vi kartlägger bland annat triggers och hur stress yttrar sig.
Tydliggörande- och autonomistödjande pedagogik
Det sista fokusområdet för utbildningen handlar om att skapa en tillgänglig lärmiljö och anpassat stöd i vardagen. Vi använder den kunskap vi nu skaffat oss inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i allmänhet och om individen i synnerhet. Vi tittar här på olika hjälpmedel, kommunikationsverktyg och stödsystem som finns att tillgå.
Upplägg
Malmö
Utbildningen består av två heldagar med föreläsningar, gruppdiskussioner och övningar på plats i Sverigehälsans lokaler i Malmö.
Distans
Utbildningen består av två heldagar med föreläsningar, gruppdiskussioner och övningar på distans via Zoom. Du behöver ha en dator eller surfplatta med internetuppkoppling, kamera och mikrofon som fungerar.
Uppdragsutbildning
Den här utbildningen kan göras som en uppdragsutbildning med utbildning och implementeringsstöd inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), tydliggörande pedagogik, pedagogiska hjälpmedel samt lågaffektivt bemötande. Vi anpassar utbildningen efter ert uppdrag, era styrdokument, föreskrifter och behoven hos de individer ni arbetar med. Läs mer och skicka en förfrågan här.
Efter genomförd och godkänd utbildning tilldelas du ett digitalt kursintyg.
Lärare
Jeanette Johansson-Ånmark undervisar på utbildningen i NPF och tydliggörande pedagogik. Hon är utbildningskonsult och verksamhetsutvecklare på Sverigehälsan. Utöver den här utbildningen så undervisar hon på våra yrkeshögskoleutbildningar och inom lågaffektivt bemötande. När hon inte utbildar på Sverigehälsan är hon konsult på STUDIO III. Hon har lång yrkeslivserfarenhet av att att arbeta med socialt arbete i olika former.
Datum
MALMÖ
13-14 oktober 2025
Tid 9.00 – 16.00
Utbildningskostnad
- 4 650 kr inkl. moms
- Fakturering sker vid kursstart
Avbokningsregler
Avbokningar tas emot skriftligen via mail till info@sverigehalsan.se. Om avbokning sker mindre än 5 veckor före kursstart debiteras kursavgiften i sin helhet. Som avbokningsdag räknas det datum vi mottar din avbokning. Som privatperson har du alltid 14 dagars ångerrätt efter signeringen om inte utbildningen har startat.
Räntefri avbetalning i upp till 24 månader
Delbetala utbildningen via vår samarbetspartner Human Finans.
Individuell avbetalningsplan
Kontakta oss gärna så kommer vi fram till en lösning som passar dig.
Inspiration
Skräddarsydd utbildning?
Vi anpassar gärna utbildningen efter era behov och önskemål – på plats hos oss, hos er eller på distans. Implementeringsstöd och handledning kan också läggas till! Förfrågan →
DATUM
Malmö: 13-14 oktober 2025
LÄNGD
2 dagar
KOSTNAD
4 650 kr inkl. moms
Relaterade utbildningar

Samtal med barn, ungdomar & vuxna med NPF
Detta är en uppdragsutbildning som anpassas utifrån er specifika verksamhet och ert uppdrag. Utbildningen vänder sig till dig som arbetar som utredare/ biståndshandläggare inom Socialtjänsten och som möter personer med NPF.Utbildningen syftar till
– att ge ökad kunskap om barn, ungdomar & vuxna med NPF
– att säkerställa individens rätt till inflytande och delaktighet i sina liv.
– att skapa begriplighet, hanterbarhet och trygghet i mötet och samtalen
– att komma vidare i samtalet med konkreta kommunikations- och samtalsverktyg utifrån olika individers behov av stöd och tydlighet. AKK, Seriesamtal, Ritprat, Samtalsmatta, Tydliggörande pedagogik och Kat-kit är exempel på sådana verktyg.
– att som handläggare känna sig trygg i samtalen med barn, unga och vuxna så att den enskilde får sina behov tillgodosedda.