
Sofia Zitouni har under 25 års tid arbetat med internationellt utvecklingssamarbete och bott i flertalet länder, bland annat Sri Lanka, Bosnien och Palestina. När hon kom hem efter den senaste utlandstjänstgöringen drabbades hon av stressrelaterad ohälsa och PTSD och på det följde en tids sjukskrivning. Sofia är nu tillbaka i arbetslivet, driver egen verksamhet och har även gått Sverigehälsans utbildning till stresspedagog.
Hej Sofia! Vad arbetar du med?
-Under nästan 25 års tid har jag arbetat med internationellt utvecklingssamarbete, som projektledare och handläggare. Jag har jobbat utomlands en hel del och bott i länder som Sri Lanka, Bosnien, Palestina, Vietnam, Sudan och Egypten, länder påverkade av konflikter och oro. Jag har även arbetat med dialog och medling och som politisk rådgivare på en observatörsstyrka. För ungefär 5 år sedan kom jag hem till Sverige från min senaste utlandstjänstgöring. Då drabbades jag av stressrelaterad ohälsa och jag fick PTSD under min senaste utlandstjänstgöring. Sedan var jag en period sjukskriven för både det och för utmattning och gick sedan tillbaka till att arbeta och driver nu eget.
Hur hittade du vår utbildning till stresspedagog?
-Jag tog tjänstledigt för att starta eget och att studera. Då blev jag inbjuden att hålla en föreläsning för unga som ska ut och jobba internationellt precis som jag gjort. Jag frågade då om jag fick dela min historia om min stressrelaterade ohälsa, vad man kan möta när man är ute och hur man tar hand om sig själv och det fick jag. Det var jättespännande att föreläsa och jag gick runt och tänkte att ”det här vill jag fortsätta med, hur ska jag kunna göra det”? Då fick jag tips från en av era tidigare deltagare om utbildningen till stresspedagog. Då frågade jag: ”Va, finns det en utbildning till stresspedagog? Det är klart jag ska gå den”!
Hur var det att gå utbildningen? Vad tyckte du?
– Jag tycker att den var väldigt bra och har gett mig väldigt mycket. När jag gick utbildningen hade jag ju redan kommit igång att föreläsa och pratade mycket om min egen upplevelse. Det utbildningen gav mig var framförallt det teoretiska, tips på praktiska övningar och annat som jag vävt in och haft nytta av. Lärarna har varit väldigt proffsiga och tillmötesgående. Den ena läraren är inte den andra lik vilket också är bra eftersom vi deltagare också är olika. Vi hade god sammanhållning i klassen och det var intressant för vi kommer alla från olika bakgrunder och arbetar med det här på olika sätt. Det var spännande att lära känna varandra och i det stötta och hjälpa varandra. Vi har fortfarande kontakt.
”Lärarna har varit väldigt proffsiga och tillmötesgående. Den ena läraren är inte den andra lik vilket också är bra eftersom vi deltagare också är olika.”
Var gjorde du din praktik?
-Jag gjorde min praktik på ett företag som heter Aumla. Det jag jobbade med en hel del där och det jag lärde mig är att skapa och administrera digitala utbildningar. Och nu har jag tagit fram min egen! Jag har ju ”bara” föreläst tidigare och haft workshops live men nu har jag börjat skapa en egen digital kurs online och det tycker jag är väldigt värdefullt.
Är det något särskilt du tar med dig från utbildningen?
-Generellt när man går den här typen av utbildningar handlar det mycket om den personliga upplevelsen, aha-upplevelsen ligger dels i att man får med sig väldigt mycket. Jag har fått förståelse och insikt om mig själv eftersom jag själv varit påverkad. Aha-upplevelsen ligger i att jag har fått en djupare förståelse om det jag själv gått igenom. Jag har lärt mig mer om mig själv, om hur kroppen fungerar. För att kunna ge detta vidare till studenter som ska ut i arbetslivet använder jag mig av olika verktyg såsom återhämtningsövningar och även att de teoretiskt ska kunna förstå. För att ge dem enkla verktyg att ta med sig ut i världen.
Vem tror du att utbildningen till stresspedagog passar?
-Jag tror att den passar alla som är intresserade av att arbeta med människor och stresshantering. Eller den som råkat ut för stressrelaterad ohälsa själv och vill förstå mer om hur det kan påverka människor. Eller, den som vill komplettera sin yrkesbana med stresshantering – ja helt enkelt alla som är nyfikna och vill förstå mer.