Charlotta Berg
Hälso- och sjukvårdskurator, Skånes universitetssjukhus
Utbildning
Kris och krisstöd

Charlotta Berg arbetar som legitimerad hälso- och sjukvårdskurator inom barnsjukvården på Skånes universitetssjukhus, främst på neonatalavdelningen där hon möter nyblivna föräldrar och deras barn. Hon arbetar även som beredskapskurator där hon kallas in vid svårare händelser när kuratorskompetens krävs.
Varför ville du gå utbildningen i kris och krisstöd?
-Som sjukhuskurator möter jag dagligen människor som befinner sig i traumatiska kriser; föräldrar vars barn är sjuka eller prematurfödda, föräldrar som har förlorat barn och jag möter även livskriser i form av exempelvis omställningen att bli förälder. Mina kontakter är både i det akuta skedet och samtalsbehandling över tid. Jag har ett uppdrag som klinisk lärare där jag undervisar socionomstudenter i kristeori och krisomhändertagande och har även beredskap vissa helger på hela sjukhuset. Jag sökte utbildningen med en förhoppning om att fördjupa mina kunskaper i både det faktiska ”hantverket” och mina teoretiska kunskaper.
Vad tyckte du om utbildningen, föreläsaren och upplägget?
-Jag hade hyfsat höga förväntningar när jag sökte utbildningen, men den överträffade ändå med råge det jag hade hoppats på. Jag möttes av två kunniga och entusiasmerande föreläsare som undervisade i de senaste rönen, i de teoretiska kunskaperna och i det praktiska omhändertagandet. De delade upp föreläsningen i ett psykologiskt och ett neurologiskt perspektiv vilket var hjälpsamt för förståelsen. Att det var tre heldagar i rad med undervisning fördjupade processen, och föreläsarna varvade diskussioner, praktiska moment och undervisning på ett stimulerande vis.
”Jag möttes av två kunniga och entusiasmerande föreläsare som undervisade i de senaste rönen, i de teoretiska kunskaperna och i det praktiska omhändertagandet.”
I din yrkesroll, vad ser du för fördelar med att ha kunskaper i kris och krisstöd?
-Att ha kunskaper i kris och krisstöd är avgörande för att kunna utföra jobbet som hälso- och sjukvårdskurator, då en stor del av de patienter vi möter befinner sig i någon form av krisförlopp.
Är det något som känns särskilt användbart som du fått med dig från utbildningen?
-Utbildningen som helhet både bekräftade och fördjupade min kunskap i kristeori och -omhändertagande. Det är svårt att välja ut specifika bitar då i princip allt som diskuterades hängde ihop och skapade en större helhet och förståelse. Det fanns en fin balans mellan de psykologiska och biologiska perspektiven, där alla bitar av mänskligheten fick plats – allt från anknytnings- och utvecklingsteori, det genetiska arvet, existentiella frågor etc.
Vem tror du har nytta av en utbildning i kris och krisstöd?
-Alla som möter människor i olika livsskeden, men kanske särskilt inom socialt arbete, psykiatri, sjukvård och hjälporganisationer.
Charlotta Berg
Hälso- och sjukvårdskurator, Skånes universitetssjukhus
Utbildning
Kris och krisstöd